Tillsyn av äldrevården - coronasmittan når de boende

Inspektionen för vård och omsorg inleder utredningar av äldreboenden i region Sörmland och i Stockholmsregionen. Detta på grund av att coronaviruset, trots åtgärder, nått verksamheterna.

Äldreboenden försöker minska spridningen av det nya coronaviruset.
Äldreboenden försöker minska spridningen av det nya coronaviruset.

Det nya coronaviruset har fått spridning på Sveriges äldreboenden trots restriktioner och rekommendationer som var tänkta att förhindra detta. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har inlett en tillsyn av region Sörmland och Stockholmregionen, rapporterar Dagens Nyheter. Beslutet om detta har fattats på grund av den tilltagande smittspridningen.

- Vi hoppas kunna bidra till att smittspridningen inte fortsätter på samma sätt i andra delar av landet, säger Anette Nilsson, enhetschef på IVO region öst, till Dagens Nyheter.

IVO kommer, med den nuvarande krisen i åtanke, inte att göra utredningen av äldreboendena på plats utan istället kontakta sjuksköterskor med medicinskt ansvar eller exempelvis chefer inom verksamheten.

Enligt beräkningar kopplas omkring 40 procent av Stockholmsregionens dödsfall till boende inom äldrevården. Smittan i region Sörmland, som även är överrepresenterade i inrapporterade sjukdomsfall i covid-19, nådde äldreboenden tidigt i smittutvecklingen.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget