Symtomfri sjukhuspersonal smittade

Sjukhuspersonal har visat sig vara smittade trots att de saknar symtom. På Universitetssjukhuset i Linköping var hälften av de anställda på operationsavdelningen smittade av det nya coronaviruset.

Testerna gjordes på avdelningens 50 anställda och många av de som var smittade hade inga eller mycket lindriga symtom, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– När de fick positiva testsvar så fick de gå hem, motsvarande som om de haft symtom. Vi kan ju inte ha positiv personal på avdelningen, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i Östergötland, till Ekot.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger till Ekot att det här bekräftar att det inte räcker med att bara vara uppmärksam på symtom utan man måste iaktta social distansering så mycket som möjligt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det stämmer att flera personer kan gå med covid-19 utan att känna symtom. Men hur många det rör sig är svårt att säga i dagsläget eftersom man inte gjort riktade studier.

– Då måste man gå runt och testa en ganska stor grupp slumpmässigt och se om de har antikroppar. Men det är på gång, så snart kanske vi vet, säger Tegnell.

Det görs få tester på hela grupper, speciellt på personer utan symtom. Röster höjs för att testa bland annat personal på äldreboenden för att minska eventuell smittspridning.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget