Sverige söker fotbolls-EM 2025

Nu har de nordiska länderna gått ihop och ansökt om att arrangera EM för damer 2025. Det blir matcher i Stockholm och Göteborg om det går igenom.

Om tre år är det dags för fotbolls-EM. Sverige, Danmark, Finland och Norge har tillsammans med Färöarna och Island skickat in en preliminär ansökan om att arrangera mästerskapet tillsammans. Om ansökan godkänns kommer matcher att spelas på Tele2 Arena i Stockholm och på Gamla Ullevi i Göteborg. EM-finalen spelas på Friends Arena, som tar in 50 000 supportrar.

"Vi känner oss säkra på att ett EM i de nordiska länderna kommer fortsätta stärka damfotbollen och bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar", säger Karl-Erik Nilsson ordförande för Svenska fotbollförbundets på förbundets hemsida.

De nordiska spelorterna i ansökan om att få arrangera fotbolls-EM 2025.
De nordiska spelorterna i ansökan om att få arrangera fotbolls-EM 2025.

I oktober 2022 behöver en slutgiltig ansökan lämnas till UEFA som i december beslutar om vilka som tilldelas mästerskapet. Till dess arbetar de nordiska fotbollsförbunden med detaljer och planering - till exempel behöver alla matcher spelas på naturgräs, vilket Tele2 Arena i nuläget inte har. Arenor, base camps och värdstäder är andra viktiga faktorer för att EM 2025 ska bli så bra som möjligt.

"Alla nordiska fotbollsförbund är överens om att det är viktigt att arrangera stora mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen", säger Karl-Erik Nilsson.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget