Sverige satsar på ung trupp i VM

Tre Kronor på plats i Köpenhamn.
Tre Kronor på plats i Köpenhamn.

Den 4 maj släpps pucken i årets hockey-VM. Det är ett Tre Kronor med stabilt försvar och hungriga forwards som ska försvara fjolårets guld.

Årets hockey-VM äger rum i Köpenhamn. Danskarna ska få se sin stora målvaktsstjärna Frederik Andersen, till vardags i Toronto Maple Leafs, försvara hemmalagets kasse och biljetterna har sålt riktigt bra. En publikfest väntas.

Sveriges Tre Kronor kommer till Köpenhamn med en spännande trupp där många yngre spelare får chansen. Faktum är att vi inte har en enda spelare över 30 år. Med SHL-kungen Elias Pettersson, Lias Andersson som både hunnit med SHL, AHL och NHL under säsongen, Anaheim Ducks egen poängkung Rickard Rakell och Los Angeles Kings nya stjärna Adrian Kempe visar förbundskapten Rikard Grönborg att han satsar på en ung och hungrig offensiv. Spelarna verkar också ha en tro på sig själva.

– Jag tror att vi har riktigt bra chanser, många duktiga spelare som haft bra säsonger. Förhoppningsvis kan vi bara fortsätta vara framgångsrika och hjälpa varandra så mycket som möjligt, säger Rakell till TT.

På backsidan ser Sverige riktigt stabilt ut, trots att stora namn som Erik Karlsson och Jonas Brodin tackat nej. Med Oliver Ekman-Larsson i spetsen presenterar Tre Kronor en varierad grupp backar. Från offensiva och poängstarka John Klingberg till stora defensivklippan Adam Larsson.

Det enda stora frågetecknet inför turneringen gäller de svenska målvakterna. Förra årets hjälte Henrik Lundqvist kommer inte till spel och Tre Kronor står utan en klar förstamålvakt. NHL-målvakten Anders Nilsson och KHL-målvakten Magnus Hellberg kommer få slåss om den positionen. Nilsson som ofta spelat briljant i landslaget men aldrig riktigt blommat ut i NHL och Hellberg som kommer från en lysande säsong i klubblaget Kunlun Red Star i KHL men inte har samma landslagsmeriter.

Först ut väntar gruppspel. I Tre Kronors grupp A finns bland annat Ryssland och Tjeckien, nationer som Sverige mött och besegrat senast i slutet av april i turneringen Sweden Hockey Games. I grupp B får tunga lag som Finland, USA och favorittippade Kanada slåss om kvartsfinalplatserna mot bland annat hemmalaget Danmark och OS-skrällen Tyskland.

VM-turneringen spelas 4-20 maj och sänds på TV3, TV10 och Viaplay.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget