Sverige nära jätteskräll – föll i förlängningen mot Kanada

De svenska Damkronorna var nära en jätteskräll i nattens kvartsfinal i ishockey-VM. Storfavoriten och hemmanationen Kanada vann till slut med 3–2 efter förlängning.

– Jag är jäkligt stolt, säger den svenske förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT Sport.

Sveriges storspelande målvakt Emma Söderberg och Kanadas Marie-Philip Poulin under nattens VM-kvartsfinal.
Sveriges storspelande målvakt Emma Söderberg och Kanadas Marie-Philip Poulin under nattens VM-kvartsfinal.

Efter stor dramatik vann Kanada nattens VM-kvartsfinal mot Sverige. Den 16-åriga talangen Hilda Svensson kvitterade med bara nio sekunder kvar av matchen. I förlängningen blev dock Kanada för starka.

Så jävla nära

Kanada styrde matchen och vann skotten med 54–14. De gick också upp i en 2–0-ledning – men Sverige hade inte gett upp. Ett starkt svenskt försvar och en reducering av Lina Ljungblom höll matchen vid liv. Med 45 sekunder kvar tog Sverige ut den storspelande målvakten Emma Söderberg, och kvitteringen var ett faktum.

– Det är 2–2, det är 2–2, det är 2–2, jublade SVT:s kommentator Chris Härenstam, och tappade sitt headset i ren glädjeyra.

I förlängningen gjorde Sarah Nurse 3–2 för ett lättat kanadensiskt lag. Besvikelsen bland svenskorna var stor.

– Vi är så jävla nära. Drömmen är att få stå här efter en match mot Kanada eller USA och sjunga nationalsången. Det gör ont, säger Lina Ljungblom till SVT Sport.

Ska vara rädda för oss

Kanada har länge varit en stormakt inom ishockeyn och en svår motståndare för Sverige. Under förra årets VM vann Kanada med 3–0 mot Damkronorna, och i OS blev det hela 11–0.

– Vi går ut och krigar som ett lag idag och gör mål mot dem. Det är inte Kanada som är dåliga utan vi som är bra. Förlåt ordvalet men de ska vara jävligt rädda för oss i framtiden, säger Lina Ljungblom till SVT Sport.

För Damkronorna väntar nu placeringsmatch mot Japan under natten mot lördag.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget