Sverige förbereder evakuering av ambassadpersonal

Khartum. Svenska ambassaden i Khartum vill kunna uppmana sina medborgare att fly landet, men just nu ser det för riskabelt ut.

”Läget är så allvarligt att det i nuläget inte är säkert att röra sig ute”, skriver UD

Khartum i lågor.
Khartum i lågor.

Under onsdagsmorgonen har Japan varit det första landet att uppmana sina medborgare som befinner sig i Sudan att evakuera landet. Men hur en evakuering ska kunna gå till är komplicerat.

 ”Det är för närvarande inte möjligt att lämna Khartum då flygplatsen är stängd/delvis förstörd. På grund av detta är bedömningen att en evakuering i nuläget inte är genomförbart”, skriver Sveriges Utrikesdepartement till TT.

Även om man hittar annan väg ut ur landet, så är det en risk att ens röra sig utomhus.

 ”Stundtals pågår det kraftig eldgivning i Khartum. Läget är så allvarligt att det i nuläget inte är säkert att röra sig ute”, skriver UD

Den internationella flygplatsen

Den svenska ambassaden i Khartum ligger nära den internationella flygplatsen. Stora rökpartier har synts från flygplatsen och flera flygplan är förstörda.

Drönarbilder bekräftar förstörda områden på internationella flygplatsen i Khartum.
Drönarbilder bekräftar förstörda områden på internationella flygplatsen i Khartum.

I helgen blev EU-ambassadörens hem stormat av soldater i Khartum. Chefen för EU:s humanitära arbete Win Fransen blev då skjuten och allvarligt skadad, skriver New York Times. I söndags sköts även en raket ned i Norges ambassad i Khartum. Inga personer uppges vara skadade från raketen.

Ämnen i artikeln
Mer om: Khartum - konflikten i Sudan
Andra läser just nu
Mer från Läget