Sverige arbetar för statistisk träffsäkerhet - sjukhusen har kapacitet nog

De nya körningarna av coronaviruspatienter registreras i Sveriges register för avlidna, detta plus ett samarbete med landets regioner gör svenska statistiska rapporter mer träffsäkra. Samtidigt rapporteras det att svensk sjukvård fortfarande har kapacitet nog att klara av smittan.

Tidigare rapporter visar att dödsfall kan släpa efter i rapporteringen och därmed riskera att statistiken gällande avlidna blir missvisande.

Det Sverige nu gjort som ett steg i att få siffrorna att bli så exakta som möjligt är att man använder dödsregistret för att se hur många det är som bekräftats smittade i det nya coronaviruset och som har avlidit. Denna satsning har gjorts i samarbete med de olika regionerna i landet.

Detta gör man för att tydligare kunna rapportera in nya dödsfall, enligt Anders Tegnell. Tegnell meddelar också att Sveriges vård fortfarande har kapacitet nog att behandla patienter men betonar samtidigt vikten av att man följer rekommendationerna och restriktionerna som finns, däribland att ha god handhygien med mera.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget