Svenska truppen redo för mästerskap

Snart inleds EM i artistisk gymnastik i Antalya i Turkiet. På påskafton flyger Sverige ner till mästerskapet med elva gymnaster.

– Alla i laget är supertaggade, säger Nathalie Westlund till Svensk Gymnastik.

Nathalie Westlund tävlar på VM i Liverpool i höstas.
Nathalie Westlund tävlar på VM i Liverpool i höstas.

Den 11-16 April pågår EM i artistisk gymnastisk. Årets mästerskap avgörs i den turkiska kuststaden Antalya.

Artistisk gymnastik består av fyra grenar för damerna och sex för herrarna. På damsidan tävlas det i hopp, bom, barr och fristående. Herrsidan tävlar i hopp, barr, fristående, bygelhäst, ringar och räck. Förutom de individuella grenarna avgörs en mångkamp, där samtliga event sammanräknas till en totalpoäng, samt en lagtävling.

Taggade svenskor

Den svenska EM-truppen består av 11 gymnaster. Under veckan har laget varit i Eskilstuna på träningsläger och på påskafton reser gänget ner till Turkiet. 17-åriga Nathalie Westlund ser mycket fram emot mästerkapet.

– Vi är väldigt taggade på att tävla som lag och visa vad vi kan, säger Westlund till Svensk Gymnastiks hemsida.

Under förra EM slutade svenskorna på 13:e plats i lagtävlingen och Westlund hoppas att de ska kunna förbättra den placeringen. I år är målet topp 10. Förutom Westlund består damernas lag av Tonya Paulsson, Elina Grawin, Emelie Westlund och Maya Ståhl.

Historisk 18-åring

På herrsidan har Sverige ett framtidshopp i 18-årige Luis Il-Sung Melander. Malmögymnasten tog guld i ringar på junior-EM i München i höstas. Guldet var den första svenska medaljen i ringar på ett junior-EM någonsin. Under EM i Turkiet kommer Melander tävla i lagtävlingen och mångkampen.

Förutom Melander består den svenska truppen av William Sundell, Marcus Stenberg, Karl Idesjö, Joakim Lenberg och Filip Lidbeck.

SVT sänder från EM i artistisk gymnastik mellan torsdag den 13 April och söndag den 16 April. Tisdagens och onsdagens lagtävlingar och kval livesänds på gymtv.online.

Ämnen i artikeln
Mer om: EM i artistisk gymnastik
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget