Svenska Parasportgalan 2020: årets vinnare

Svenska Parasportgalan hölls i måndags för fjärde året.
Svenska Parasportgalan hölls i måndags för fjärde året.

I måndags hölls den fjärde Svenska Parasportgalan 2020 för svenska idrottskvinnor och män. Den sändes live för första gången utan publik. Både publik och nominerade fick delta digitalt.

Programledare var Åsa Llinares Norlin, ordförande i Parasport Sverige, tillsammans med Radiosportens Lasse Persson. Idrottare och ledare hyllades för sina presentationer och framgångar under det gångna året och nio priser delades ut under kvällens gång.

Nedan listas årets vinnare av Parasportgalan 2020 och Svenska Parasportförbundets och Paralympiska kommitténs presentationer av vinnarna.

Årets kvinnliga idrottare

Fia Fjelddahl: Segling.

Fia Fjelddahl överraskade hela seglarvärlden när hon sensationellt vann VM-brons i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. En prestation som sätter svensk parasegling på världskartan.

Årets manlige idrottare

Zebastian Modin: Längdskidor.

Zebastian Modin är inte bara Sveriges, utan även en av världens, största internationella stjärnor. För tredje året i rad försvarade han den totala världscupen och krönte sedan säsongen med ett guld och ett silver i VM i Kanada.

Årets prestation inom Special Olympics

Jimmy Andersson: Dressyr.

Jimmy Andersson ändrade sina levnadsvanor till nyttig kost och motion, vilket tog honom hela vägen till världsspelen i Abu Dhabi. Väl där lyckades han med bedriften att vinna en silvermedalj. Jimmy storsatsar även på snöskolöpning och han fortsätter att vara en stor förebild när det kommer till kost och träning.

Årets förebild

Anna-Carin Ahlquist: Bordtennis.

I våras diagnoserades Anna-Carin Ahlquist med bröstcancer. Trots motgången hittade hon snabbt tillbaka till formen och kunde senare vinna ett bragdartat EM-guld och säkra en plats till Paralympics. Med sin inställning och beslutsamhet är Anna-Carin en sann förebild för alla idrottare.

Årets lag

Ellinor Axelsson-Vaughn och Philip Jönsson: Sportskytte.

Efter fyra år som konkurrenter i landslaget gjorde duon sitt första mästerskap tillsammans. Det visade sig vara ett vinnande koncept. Deras kombinerade styrkor ledde till ett silver på VM i Australien.

Årets Ledare

Daniel Ellermann: Bordtennis.

Daniel Ellermann har skapat ett framgångsrikt landslag med både äldre rutinerade och unga hungriga spelare på ett föredömligt sätt. Vilket resulterade i rekordmånga medaljer på hemma-EM i Helsingborg. En passionerad ledare som spelarna ser upp till, respekterar och lyssnar på.

Årets nykomling

Nicklas Westberg: Bordtennis.

Nicklas Westerberg stod för en rejäl skräll när han slog ut världsettan och den regerande världsmästaren Will Bayley i kvartsfinalen i EM. 22 år gammal och med ett EM-brons i bagaget är Westerberg en av de som kommer att ta svensk bordtennis in i framtiden.

Årets stjärnskott (radiosportens pris)

Nicklas Westberg: Bordtennis.

För genombrottet och bronset under bordtennis-EM i Helsingborg där han, på sin väg mot medaljen, den paralympiska mästaren, tillika världsettan.

Jerringfondens pris

Mälarhöjdens IK, Wida Feda och Doruk Söz

MIK Fotboll startade sin parasportverksamhet 2014 som en del av ”Fotboll för alla” och har fyra parasportlag. MIK All Stars, MIK All Starts Junior, MIK Sound Junior och MIK Sound. Syftet med lagen är att aktivera så många barn och unga som möjligt i verksamheten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget