Svenska framgångar i Timbersports

Svenskhoppet Ferry Svan slutade sexa i Champions Trophy och satte nytt personligt rekord. Samtidigt knep Emil Hansson en bronsmedalj i Rookie-VM.

Ferry Svan under tävlingsmomentet: "Stock Saw."
Ferry Svan under tävlingsmomentet: "Stock Saw."

Motorsågar vrålade, timmer klövs och publiken jublade. Årets upplaga av Timbersports-VM avgjordes under den gångna helgen och lockade 1400 besökare. För första gången stod Sverige som värdland för en internationell tävling inom Timbersports.

Det var på Tjolöholms slott i Halland som den svenska truppen, bestående utav Ferry Svan, 22, och Emil Hansson, 18, gjorde upp om medaljerna. Svan tävlade i Champions Trophy medan Hansson tävlade i juniorversionen Rookie-VM.

Svan satte nytt personligt rekord

Ferry Svan mötte sylvasst motstånd redan i den första ronden. Där vann han en knapp seger över tjecken Martin Kalina och avancerade vidare till kvartsfinal. Men i kvartsfinalen, efter en stenhård kamp, knep polacken Michal Dubicki en seger över Svan som gav allt han hade. Svensken missade semifinalen med endast tre sekunder.

– Jag är väldigt nöjd med min prestation. Jag hade en liten miss i ett av delmomenten, men gjorde ändå personligt rekord, säger Ferry Svan till tidningen Land Lantbruk.

Svans nya personliga rekord lyder: 1:12.94 och det räckte till en sjätte plats bland de tolv startande. Målet var en femte plats, men Svan är nöjd med sin placering. Stödet från den svenska hemmapubliken var ovärderligt, menar han.

– Det var riktigt roligt att så många hade kommit för att heja och det lovar gott inför VM nästa år, säger Ferry Svan till Land Lantbruk.

Under tävlingen avslöjades det nämligen att även nästa års upplaga av Timbersports-VM kommer arrangeras i Sverige.

Vinnaren av årets upplaga var amerikanen Matt Cogar, som tog en knapp seger med 1,5 sekunder över australiensaren Laurence O´Toole.

Hansson bärgade bronset i Rookie-VM

I Rookie-VM, som arrangerades parallellt med Champions Trophy, knep den unge talangen Emil Hansson en bronspeng.

"Det går åt rätt håll för varje mästerskap och att få stå på pallen inför hemmapubliken kändes helt fantastiskt. Jag är supermotiverad för att fortsätta satsa på att utvecklas inom sporten", säger Emil Hansson i ett pressmeddelande.

Ferry Svan efter segern i Rookie-VM 2017 i Hamburg.
Ferry Svan efter segern i Rookie-VM 2017 i Hamburg.
Mer från: Sport
Mer från Läget