Svensk friidrotts nya framtidshopp

Fabian Delryd, Sveriges nästa höjdhoppsstjärna.
Fabian Delryd, Sveriges nästa höjdhoppsstjärna.

Fabian Delryd 21, är ett namn att lägga på minnet. Han är just nu världstvåa i höjdhopp med nytt personbästa på 2,33 meter. Det gör honom till fjärde bästa svensk genom tiderna.

– Om tio år är jag olympisk mästare och världsrekordhållare, säger Fabian Delryd.

Det ångar från asfalten vid Tibblevallen i Täby, norr om Stockholm. Det är en 26 grader varm måndagseftermiddag i maj. Doft av nyvattnat gräs och löparbana i tartan. Nere i högra hörnet närmast läktaren är det i alla fall skugga. Fabian Delryd ligger på rygg och laddar medan han kör knäkontroll inför eftermiddagens sprintpass.

– Det känns bra, kroppen är lite öm så jag får vara lite försiktig idag, säger Delryd inför passet.

Och inte så konstigt är väl det. Efter att ha slagit till med jättehoppet under lördagen måste även en nybliven världstvåa få tid till återhämtning.

205 cm långa Delryd reser sig och hälsar med fast handslag innan uppvärmningen, två varv runt 400-metersbanan.

2,33 - Nytt personligt rekord 

Under Täby Open fick Fabian Delryd sin största fullträff hittills i karriären. 21-åringen som tävlar för Täby IS var som bäst när det gällde på Tibblevallen under lördagen och seglade över ribban som låg på höjden 2,33. Med det är han fjärde bästa svensk genom tiderna (utomhus) efter tidigare höjdhoppsgiganterna Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Linus Törnblad.

Känslan efter att ha seglat över ribban

– Eufori! Jag är aldrig så glad som när jag slår ett personbästa! Jag vrålar och kan knappt kontrollera känslorna!

Delryd som satte nytt personligt rekord så sent som i januari i år med fina 2,26, visste inför tävlingen att han hade ännu högre höjder i kroppen.

– Jag reflekterade inte så mycket över höjden. Det var kravlöst efter att jag tagit 2,30. Så hoppet på 2,33 var bara en bonus. Det var jättekul att jag ”persa” med 7 cm!

Världstvåa, just nu

– Om jag är lika bra om nån månad kan jag säga att jag är en del av världseliten. Det låter coolt när man säger att jag är världstvåa. Men jag försöker att inte lägga för mycket vikt vid orden.

– Jag har länge haft höga höjder i kroppen och nu får jag ut det på tävling. Jag har blivit starkare och snabbare, säger Delryd.
– Jag har länge haft höga höjder i kroppen och nu får jag ut det på tävling. Jag har blivit starkare och snabbare, säger Delryd.

Diamond League & EM i Berlin

Närmast väntar en tävling i Aten och den 7 juni bär det av till Diamond League-galan och Oslo Bislett Games. I sommar är siktet på EM-final i Berlin den 11 augusti.

– Mitt förra mål var att klara 2,30 så nu får jag sikta på att ta 2,35 (minst), säger Delryd om ny målsättning.

”Utmaningen blir att hålla sig skadefri”

– Höjdhopp är det bästa jag vet, det är lätt att köra på för att man tycker det är så roligt. Min största utmaning är att ta tid till återhämtning.

Snabbhetsövning på Tibblevallen.
Snabbhetsövning på Tibblevallen.

"För mig har det alltid varit höjdhopp"

Under träningspasset är det flera som kommer fram och gratulerar Delryd. Många berättar att de är stolta att över hans bedrifter och att tillhöra samma klubb. Efter ett kortare men intensivt träningspass, med snabba explosiva löpsteg, lockar vatten och skuggan på Tibblevallens läktare.

Hoppade redan på förskolan

Delryd minns att han hoppade första gången på förskolan på en ställning från "typ Clas Ohlsson". Sen köpte föräldrarna en i trä som stod på tomten, då var han runt sju. En stor inspirationskälla var när Stefan Holm tog OS-guld i Aten 2004.

– Jag har alltid tyckt om att hoppa av nån anledning. Jag försökte alltid nå saker som satt högt uppe, trädgrenar och sånt. När jag såg Holm tänkte jag, det där vill jag också göra.

Målmedveten och gillar rutiner

Om han inte valt att satsa på höjdhopp så hade han spelat basket som pappa Anders och lillebror Melker.

– Annars hade jag försökt sticka ut på nåt annat sätt. Ett tag var jag inne på att teckna. Jag vill göra nåt där hårt arbete belönas! Egen företagare kanske.

Mycket löpträning är nyckeln till Fabian Delryds fina resultat.
Mycket löpträning är nyckeln till Fabian Delryds fina resultat.

Träningar, tävlingar, Handels och rubikskuber

Under tävlingssäsongen snittar 21-åringen åtta pass i veckan. Fyra dagar tränar han två pass. Mellan passen återhämtar han sig, oftast i soffan i föräldrahemmet i Täby där familjen bott sedan de flyttade från Göteborg när han var tre år. När Delryd inte tränar studerar han på Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag gillar udda intressen och att nörda in mig på saker. När jag gick i åttonde klass hade jag en grej med rubikskuber. Jag hade 20 stycken i olika former. Jag tog tid och försökte lösa dem så snabbt som möjligt. Då löste jag en kub (3x3) på 13 sekunder. Nu löser jag en på 19. Bara på kul.

Fabian Delryd vid ribban som ligger på 2.33.
Fabian Delryd vid ribban som ligger på 2.33.

”Om man vågar säga vad man har för mål, tror jag sannolikheten ökar att man uppnår det”

Han tar en klunk vatten ur vattenflaskan.

– I Sverige ska man inte skryta men jag säger ändå vad mitt mål är. Om målet med tävlingen är 2,30 så säger jag det. Ofta har jag misslyckats men till sist lyckas jag och det är en riktigt skön känsla.

Vad vill du säga till ungdomar som funderar på att satsa på nåt som de brinner för?

– Våga sätta riktigt höga mål och satsa helhjärtat. Jag tycker man ska satsa om man har talang. Alla kan hitta något som man kan bli väldigt bra på.

Var är du om tio år?

– Då är jag olympisk mästare och världsrekordhållare. Om jag är skadefri hoppas jag att jag står högst i höjdhopparvärlden!

Delryds fem snabba:

En fredagkväll äter jag helst: Glass! Ben & Jerry´s - Penut Butter Cup

Jag är: Jävligt lång.. haha, 205 cm

Jag vill helst att: Det går bra på nästa tävling, hoppa 2,34 eller högre

Om jag inte satsat på friidrott hade jag: Spelat basket

Om tio år är jag: Olympisk mästare och världsrekordhållare (över 2,45 m)

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget