I juli 2020 hade tio procentenheter färre ett jobb efter studenten än året innan. Istället ökade andelen som antogs till en högskoleutbildning. Skillnaden mellan hur många som fick jobb år 2020 jämfört med året innan är störst för yrkesförberedande program som Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet.
Kajsa Englund är lärare på Hotell- och turismprogrammet på Realgymnasiet i Stockholm. Linjen startade hösten 2018 och hade därför inga elever som tog examen förra året, så hon kan inte säga hur arbetsmöjligheterna såg ut då. Däremot finns en oro för hur det ska bli för de som tar studenten i år.
Coronapandemin är inte över och trots vaccinering ser det inte ut som att hotellbranschen kommer kunna återhämta sig helt till sommaren. Kajsa Englunds program har en jobbgaranti för alla som tar examen. Jobbgarantin innebär att alla ska få en provanställning på heltid i minst sex månader inom hotellbranschen. Den anställningen ska de vanligtvis få inom tre månader efter studenten. Men coronapandemin har lett till att hotellkedjan de har avtal med har ändrat till att de examinerade eleverna ska få jobb inom 12 månader istället. Men om 12 månader tar en ny årskull studenten, som också ska få jobb.
- Det är det som kommer bli svårt.
Att flera elever väljer att studera vidare direkt efter studenten istället för att jobba är någonting som Kajsa Englund ser bland sina elever. Trots att Hotell- och turismprogrammet är yrkesförberedande väljer många elever att lägga till ämnen så att de blir högskolebehöriga också. Någonting de kan utnyttja nu under pandemin.
- Några söker utbildning som back-up nu i höst ifall de inte får något jobb, säger hon.
Kajsa Englund ser dock ljuset i tunneln. Hon tror att hotellbranschen kan börja återhämta sig snart och då har hennes elever goda chanser att få jobb. Hon säger att många av dem som tidigare jobbade i hotellbranschen valde att byta bransch när pandemin kom, så när allt öppnar upp igen kommer det finnas många jobb som behöver fyllas.