Svamp botar sjukdomen på kaffeplantagerna

På Etiopiens plantager för kaffebönor härjar varje år växtsjukdomen vissnesjuka, vilket orsakar stora förluster i skörd. Nu har forskare hittat ett sätt att bekämpa farsoten med hjälp av så kallade nyttosvampar.

Kaffebönor
Kaffebönor

Vissnesjukan har bromsat produktionen av kaffe i Etiopien med mellan 30 och 40 procent de senaste tio åren. I nuläget är inga kaffesorter resistenta, och det finns inget kemiskt sätt att bekämpa sjukdomen.

Men forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu i samarbete med forskare i Etiopien framställt ett preparat ur nyttosvampar som kan användas mot sjukdomen. Nu rekommenderas bekämpningsmedlen att användas i stor skala för att skydda kaffeodlingarna på grund av hur effektiva de är.

– Det är den första rapporten om en biologisk bekämpningsmetod som effektivt kan hantera kaffets vissnesjuka och som har utvecklats från labb till fält, säger Ramesh Vetukuri, forskare vid institutionen för växtförädling vid SLU, i ett pressmeddelande.

Men vad är egentligen nyttosvampar?

– Dessa nyttosvampar har förmågan att kontrollera sjukdom och förstärka växt hos plantorna, säger Ramesh Vetukuri till Läget

Hur gjordes den här upptäckten?

– Vi kollade på friska kaffeträd i infekterade fält och jämförde dem. Sedan undersökte vi de friska rötterna där vi kunde isolera nyttosvamparna, säger han.

Hur använder man “botemedlet” på svamparna?

– Vi omvandlar svamparna till ett slags bekämpningsmedel i form av pulver eller gryn som kan spädas ut med vatten och appliceras på plantorna, tillägger Ramesh Vetukuri

Kaffeväxter. På den högra bilden har preparatet med nyttosvampar applicerats.
Kaffeväxter. På den högra bilden har preparatet med nyttosvampar applicerats.

Tester har även visat att bekämpningsmedlen inte är skadliga för människor.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget