Sugrör och tops stoppas i Storbritannien

Foto: Matt Dunham

Plastprodukter som bomullstops, plastpinnar och sugrör skräpar ner haven och skadar djuren. Nu vill Storbritannien förbjuda produkterna.

Storbritannien planerar att förbjuda sugrör och drinktillbehör gjorda av plast. Bomullstops ska också stoppas för att försöka minska plastavfallet som skräpar ner haven. Förslaget ses som ett komplement till de tidigare miljökraven, då kostnaden för plastpåsar ökade och mikroplaster, vilket är små plastpartiklar, förbjöds.

"Den brittiska regeringen är världsledande i frågan, och den brittiska allmänheten har visat passion och energi och omfamnat våra avgifter på plastpåsar och förbud mot mikroplaster", skriver premiärminister Theresa May i ett uttalande.

Enligt en ny studie slänger britterna 8,5 miljarder sugrör varje år.

Mindre plast efter ny lag

BBC rapporterar om att bomullstopar som är gjorda av plast spolas ner i toaletten och hamnar sedan i haven där de bryts ner. Djur äter sedan plasten och blir sjuka, eller dör.

I Sverige har man också förbjudit smink och andra ansiktsprodukter att innehålla plats i form av mikroplaster. Den 1 Juni 2017 införde Sverige en lag om att butiker måste ta betalt för plastpåsar eller berätta för kunden om plastens påverkan på miljön.

Tre månader efter att lagen införts berättade Naturskyddsverket i ett pressmeddelande att 2,5 miljoner färre plastpåsar används. Apoteket Hjärtat minskade sin platsförsäljningen med 40 %.

Håll Sverige Rent rapportede i sin skräprapport för 2017 att det finns runt 150 miljoner ton plats i haven.

Ämnen i artikeln
Mer om: Plastavfall
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget