Sugen på sommarjobb? Nu storsatsar staten

Foto : Marcus Ericsson TT
Foto : Marcus Ericsson TT

Snart är det sommar, vilket innebär en efterlängtad ledighet för de flesta. Men för många unga är sommaren även tiden för ett första steg in på arbetsmarknaden, genom sommarjobb - något som regeringen nu beslutat sig för att satsa ännu mer på.

Varje år erbjuder Sveriges kommuner sommarjobb till unga. Ofta kan man söka första gången det år man ska sluta nian, och därmed ha fått sitt första jobb redan innan man börjar gymnasiet. Med ett sommarjobb får man både värdefull arbetslivserfarenhet och egna pengar på kontot.

Regeringen satsar nu 100 miljoner kronor på sommarjobb för unga i kommuner med områden med socioekonomiska svårigheter. Det innebär att det kommer finnas fler jobb för unga att söka i de kommunerna. Läget har träffat Youssef Assi, 15, som har fått sommarjobb genom Stockholms stad.

Youssef har fått sitt sommarjobb genom kommunen.
Youssef har fått sitt sommarjobb genom kommunen.

– Jag ska jobba på Järvabadet med städning och skötsel. Det blir mitt första jobb med lön, så jag ska spara pengarna till ett körkort.

Utomhusjobb är vanligt i kommunerna, men man kan också få jobba på till exempel förskola, bibliotek och med entreprenörskap. Utbudet är brett, men Rebecca, 14 år, har ett lite ovanligt drömsommarjobb som kommunerna inte erbjuder.

– Jag skulle vilja jobba på en surströmmingsfabrik. Jag har hört att man tjänar väldigt bra där eftersom det luktar så mycket, säger hon till Läget.

Vill du också jobba i sommar? Läget har listat 5 tips för dig som vill söka sommarjobb.

Andra läser just nu
Mer från Läget