Studenter tvingas söka sommarkurser

Antalet sökande till sommarkurser på högskolor och universitet har ökat med 46 procent från förra året. Alice Carlsson är en av dem som sökt sommarkurser då hon tycker det är svårt att hitta jobb under pandemin. För många unga riskerar det att bli en sista utväg för att klara sommaren ekonomiskt.

Alice Carlsson, 22 år, har sökt sommarkurser två år i rad men hoppas på jobb till nästa sommar.
Alice Carlsson, 22 år, har sökt sommarkurser två år i rad men hoppas på jobb till nästa sommar.

Alice Carlsson, 22 år, bor i Stockholm och läser Sustainable urban planning and design på Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Hon kommer gående över högskolans campus, hennes knallröda paraply rycker i vinden. Trots att majoriteten av undervisningen sker på distans och det snöblandade regnet gör det mindre trevligt att vara ute står det en grupp studenter och väntar utanför biblioteket. Efter tio minuters väntan öppnas dörrarna och Alice går in och sätter sig vid ett avskilt bord.

Alice hade hoppats på att få ett jobb till sommaren men har istället tvingats vända sig till sitt sista alternativ, sommarkurser. Hon tycker att det har blivit svårt att få jobb i och med coronapandemin.

– Jag läste sommarkurser även förra året. Just för pandemin så var det lite svårt att hitta jobb. Alla försvann ju på en vecka, säger hon.

Allt mellan språk och tv-serier

Hon har försökt söka kurser som har en koppling till utbildningen hon går. Exempelvis kurser i folkhälsa, planering och hållbarhet. Men det finns alla möjliga ämnen att välja på, allt från franska till Game of Thrones-lära. En sak som är positiv med distansundervisningen säger Alice är att man kan välja mycket friare. Nästan alla kurser kommer vara på distans så man kan söka kurser på skolor som man annars inte hade haft tillgång till geografiskt.

– Jag läste sommarkurser på Uppsala universitet förra året och nu i år har jag sökt kurser på Luleå-, Stockholms- och Göteborgs universitet. Så det är väldigt utspritt, säger hon.

Fler söker sommarkurser.
Fler söker sommarkurser.

Fler söker sommarkurser

Antal sökande till sommarkurser på universitet och högskolor har, som Läget rapporterat om tidigare, ökat kraftigt för andra året i rad. 25 av de svenska högskolorna och universiteten ser en ökning i antalet sökande i år jämfört med förra året, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR). Ökningen beror troligtvis på pandemin, det är svårare att få jobb och då väljer många att plugga istället. Det syns även på grupperna som ökar mest. Den största ökningen av sökande är ungdomar under 24 år, det är cirka 73 procent fler sökande än förra året inom den gruppen.

Sverige är ett av de länder i Europa där flest studenter jobbar under eller vid sidan av sin utbildning. Det kan göra det extra svårt att få jobb om man inte är en av de studenterna med tidigare arbetslivserfarenheter. Konkurrensen blir större och kraven högre. Om man inte har jobb sedan tidigare eller kontakter kan det därför vara svårt att få jobb som student.

– Jag har inte kommit in på arbetsmarknaden än och som förstagångssökande blir man väldigt lätt bortprioriterad, säger Alice.

Flera av Alice kompisar har också valt att söka sommarkurser ifall de inte hittar ett sommarjobb. Pandemi och bristen på jobb till unga tror hon är den största anledningen till att antalet sökande har gått upp så mycket.

CSN blir räddningen för studenter som inte hittar sommarjobb.
CSN blir räddningen för studenter som inte hittar sommarjobb.

Även studenter behöver pengar

Precis som sökande till sommarkurser har gått upp har ungdomsarbetslösheten också ökat. Förra året minskade antalet jobb med tidsbestämd anställning, det kan till exempel vara sommarjobb och provanställningar. Jobb som många unga har. Mellan februari och juni förra året minskade den typen av jobb med tolv procent. Senare under året återhämtade de sig något men låg ändå kvar på lägre nivåer än innan pandemin, detta enligt Statistiska centralbyrån.

För många är den största motivationen till att söka sommarkurser att ha någon form av inkomst. Oavsett om man är student eller inte så måste man ha råd att leva. Sommarkurser är inte alltid förstahandsvalet men det är det säkraste alternativet som finns.

– Skulle jag få ett jobb så hade jag hoppat av kurserna tror jag, eventuellt kanske läst en av kurserna istället för två eller tre, just för att det är skönt med lite extra pengar, säger hon.

När vi nu närmar oss den andra sommaren med corona funderar Alice över hur det blir nästa år. Hon tar examen nästa vår och hoppas att hon har hittat ett jobb till dess. En till sommar med plugg ser hon inte fram emot.

–Jag hoppas jag är klar då men back up-planen är att köra fristående kurser sommaren och kanske även höstterminen 2022, men jag hoppas inte det. Jag känner mig lite färdig nu faktiskt, säger Alice.

Hon reser sig upp och går vidare mot den tysta delen av biblioteket. Snart ska hon ha ett seminarium om en vetenskaplig artikel hon jobbar på, en del av de 26 kurser Alice läst sen gymnasiet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget