Studenten kan bli en ekonomisk fälla

För många unga blir studentfirandet en dyr historia. Företagen pepprar dem med erbjudanden som kan kännas svåra att stå emot. Se upp med avtalen du skriver på, särskilt när det gäller studentflaken, råder konsumentvägledaren.

Studenter på Sergels Torg
Studenter på Sergels Torg

Tröjor med tryck, pennor, champagneglas med personlig gravyr, egendesignad studentmössa som levereras på studentkryssningen och en fotograf som är med hela studentdagen — försäljningen av prylar och tjänster i samband med studenten har ökat explosionsartat de senaste åren.

— En sak som tillkommit på senare tid är att man försäkrar sin mössa eller har dubbla mössor, för att vara säker på att du har en fin mössa efteråt. Det är en väldig merförsäljning runtomkring, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun.

Prata pengar

Christine Fransholm säger att hon förstår att det är lätt att dras med och få känslan av att "det är nu man ska unna sig" men hennes råd är att vara vaksam kring alla erbjudanden — är de verkligen så bra som de låter?

— Det rullar lätt i väg och blir snabbt mycket pengar.

År 2011 gjorde Svensk handel en uppskattning att det kostar i snitt 16 500 att ta studenten inklusive kläder, fester, mottagning och dylikt. Den kostnaden tror Christine Fransholm har stigit väsentligt de senaste åren.

— Jag skulle gissa att runt 20 000 kronor, i snitt, är ett ganska bra riktvärde. Det är ju inte så att det har minskat. Det tillkommer hela tiden sakar man "ska, bör, ha" i firandet, säger hon.

När hon pratar med gymnasieungdomar är hennes råd att tidigt, redan i årskurs två, börja fundera kring vad man tycker är viktigt i samband med studenten — och att gärna prata om det i familjen.

— Det är bra att tidigt sätta sig ner och prata om vilken ekonomi man har till studenten. Kanske behövs ett extrajobb? Att prata så att man tar kontroll innan allt börjar, säger Christine Fransholm.

Krångliga avtal

På vissa håll är en påkostad bal en viktig del av firandet där enbart middagsbiljetten kan kosta runt 1 000 kronor. Dessutom tillkommer kläder, håruppsättning och transport om man så vill. På andra håll kanske det är en studentkryssning som gäller.

— Om det kan man säga att man köper en väldigt dyr resa en tid på året när kryssningar normalt sett är billiga. Ofta vet inte ungdomarna vad de får för summan. Ibland kan det vara bara en hytt, säger Christine Fransholm.

Något hon ser kan leda till stora problem är avtalen för studentflaken.

— Avtalen är i regel krångliga och kan bli en fälla. Ofta är det en student som skriver på för hela klassen. Det i sig är vanskligt då man kan bli betalningsskyldig.

Att läsa vad som ingår och vad som händer om något går fel är viktigt.

— I exempelvis Eskilstuna kontrollerar polisen varje flak som går i väg. Det är viktigt att den man hyrt av har koll på alla reglerna, säger Christine Fransholm. (TT)

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget