Stort att få spela VM på hemmaplan

Idag inleds U18-VM i ishockey. Småkronorna tar emot USA i premiären och matchen spelas i Fjällräven Center i Örnsköldsvik.

U18-VM. Foto: Sergei Grits / AP

– Känslan inför ikväll är bra, vi har tränat tillsammans i laget i en och en halv vecka nu och har förberett oss på ett bra sätt. Alla killarna är hela och friska. Vi har alla förutsättningar att komma igång bra och jag hoppas att vi gör det, säger Niclas Hävelid, assisterande coach Team 18.

Sen JVM för 18-åringar startade 1999 har småkronorna tagit fem JVM-silver och fyra JVM-brons. Nu spelas turneringen på hemmaplan och laget har goda chanser att bärga hem sin tionde medalj.

Det har gått bra för småkronorna under säsongen, de slutade tvåa i 5-nationersturneringen i Sotji i februari. I genrepet till VM föll de däremot mot Finland med ett uddamål. Finland spelade powerplay och gjorde ledningsmålet med bara elva sekunder kvar av matchen.

VM på hemmaplan är en dröm för många

– Det är alltid stort att få spela VM, och speciellt nu. Det är roligt för killarna att få visa upp sig. Det stärker svensk juniorhockey och är en jätteerfarenhet och ett minne för livet.

USA är storfavorit i VM och Sverige ses som en underdog.

– Det krävs att alla är hela och vårt målvaktsspel, powerplay och boxplay måste hålla världsklass, med det är det klart att alla möjligheter finns, säger Niclas Hävelid.

Matchen startar klockan 19.30 och kommer sändas i SVT2.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget