Största militärövningen på 30 år inleds i april

Sabotage, cyberattacker och påverkansoperationer i södra Sverige har oroat försvaret, och nu ska en ny militärövning förbereda oss på krigsangrepp.

- Vi inser att något är på gång, säger övningsledaren Stefan Andersson till TT

Svenska soldater övar anfall i terräng i Eksjö i april 2022.
Svenska soldater övar anfall i terräng i Eksjö i april 2022.

Den 24 april går larmet för mobilisering genom P4:s kanaler, och den fiktiva fienden anfaller. Militärövningen Aurora 23 är igång. Övningen blir den största sedan slutet av 1980-talet och 26 000 personer kommer delta. Tusentals svenskar som har gjort värnplikten har blivit inkallade och kommer att öva tillsammans med soldater från 14 olika länder.

Samarbete med andra länder

Hjälp från utländsk militär blir ett av de viktigaste momenten. 700 amerikanska marinkårssoldater kommer slussas från Norge genom Jämtland och Härjedalen med utrustning. Två färjeförbindelser ska byggas över sjön Ljusnan i samarbete med Trafikverket. I Oskarshamn kommer brittiska styrkor att hjälpa till att säkra mottagandet av en finsk skyttebataljon på 1 000 soldater.

Från Skåne till Norrbotten

Övningen sker över hela landet och kommer att märkas i flera områden. Stridsflygplan och militärflygplan kommer lyfta från olika flygbaser i landet - till exempel Jas 39 Gripen, brittiska Typhoon och finska F18. I Norrbotten kommer det svenska hemvärnet hålla övningar. I södra Sverige ska stridsbåtar och korvetter  öva.

- Det blir ganska omfattande trafikrörelser på allmänna vägar, där vi kommer att behöva genomföra trafikreglering, säger Stefan Andersson, brigadgeneral och operationsledare för Aurora 23.

Stridsövningar kommer också hållas på civil mark, och lös ammunition kommer avfyras.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget