Storleken på chokladkakan minskar: ”Det är krympflation”

Under onsdagsmorgonen meddelade livsmedelsjätten Mondelez International att storleken på en rad marabouchokladkakor minskar. Nu undersöker Läget hur konsumenterna reagerar på beskedet.

Minskning från 200 gram till 160 gram
Minskning från 200 gram till 160 gram

Nu minskar chokladkakorna. Orsaken är det kraftigt höjda kakaopriset som driver upp produktionskostnaderna, enligt bolaget.

Marabou ägs av den amerikanska livsmedelsjätten Mondelez international. I ett pressmeddelande säger Julia Lindberg, som är VD för Mondelēz Sverige, att kakaopriset har mer än tredubblats de senaste åren.

”Vi förstår att våra konsumenter inte kommer uppskatta att de får mindre choklad, men vår förhoppning är att konsumenten får tillgång till ett mer överkomligt styckpris beroende på hur handeln väljer att prissätta våra produkter”, fortsätter hon.

De första chokladkakorna som påverkas av storleksminskningen väntas nå butikshyllorna från vecka 20. Chokladjätten vill inte uttala sig om priset i hyllan påverkas.

Stockholmsbon Oskar Sareld, 23, är en riktig chokladälskare. Han är skeptiskt till beskedet och tycker att det hela känns som en medveten taktik att dölja ökade intäkter genom att minska storleken samtidigt som priset fortsätter vara högt.

Oskar Sareld pratar med Läget om chokladkakornas minskning.
Oskar Sareld pratar med Läget om chokladkakornas minskning.

–Det är krympflation eller vad kallas det? säger han.

Han menar att detta påverkar hans syn på företaget.

–Trovärdigheten för företaget ökar ju inte direkt, säger Oskar Sareld.

Webbfråga Borde de ursprungliga storlekarna behållas?

Ämnen i artikeln
Mer från: Inrikes
Mer från Nyheter