Stopp för spel på omyndiga idrottare

På måndagen möttes AIK:s Jack Lahne och IFK Göteborgs Benjamin Nygren – båda 17 år – i en allsvensk match. På flera bettingsajter gick det att spela på hur de båda skulle prestera. Det borde man inte ha kunnat, enligt Spelinspektionen som nu har ögonen på spelbolagen.

Att ha spel på omyndiga idrottare är inte förenligt med den svenska spellagen. Detta är för att förhindra att personer under 18 utsätts för försök till matchfixning, alltså att på förhand avgöra vad som ska ske under en match eller tävling.
"Vadhållning på spelare under 18 år är förbjudet och är att betrakta som en allvarlig överträdelse av spellagen", skriver Spelinspektionen i ett pressmeddelande.

För att en match eller tävling ska få bettas på måste en majoritet av de som deltar vara vuxna. Därför var den aktuella matchen mellan IFK Göteborg och AIK okej att ha spel på, men på de omyndiga spelarnas enskilda prestationer får spelbolagen inte erbjuda spel. En sådan prestation är ofta antal gjorda mål av spelaren.

Ett av de aktuella spelbolagen, Svenska spel, förklarar genom sin sportspelchef Dan Korhonen för Ekot att de tolkat det som att spel på minderåriga är okej om de spelar en match där majoriteten är över 18 år. Det är dock inte korrekt enligt Spelinspektionens beskrivning.
– Det förvånar mig att Spelinspektionen säger något sådant om lagen inte är tydligare än så, då får de nog välkommet komma med fler föreskrifter som tydliggör detta, säger Korhonen till Ekot.

3-0 till IFK Göteborg blev slutresultatet, men ingen av 17-åringarna noterades i målprotokollet.
3-0 till IFK Göteborg blev slutresultatet, men ingen av 17-åringarna noterades i målprotokollet.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget