Statens bidrag gynnar pojkars idrott- tjejer får betala själv.

Ungdomsfotboll. Foto: TT

Pojkars idrott gynnas mer av statliga bidrag än tjejer. Det visar den årliga rapporten från Centrum för idrottsforskning (Cif).

– Vår mening är att idrotten är ojämnställd på alla nivåer, säger Johan R Norberg Cifs utredare.

Det statliga bidraget för ungas idrott, LoK (Lokala aktivitetsstöd), delas ut baseras på hur många utövare det finns inom ungdomsidrotten och hur många träningstillfällen det är för unga mellan 7-25 år. Förra året uppgick bidraget i 586 miljoner kronor.

Enligt rapporten slutar tjejer att idrotta via en förening i tonåren i större utsträckning än pojkar. Vilket gör att stödet som är reserverat för föreningsidrott indirekt gynnar pojkar, och att de tjejer som fortsätter att idrott får en mindre del av bidraget och högre kostnader för att utöva sin idrott enligt CIF.

Tjejer idrottar däremot inte mindre än killar i tonåren utan går ofta från att utöva någon sport till att träna på ett gym istället.

Skillnaden mellan killar och tjejer ökar med åldern visar CIFs rapport, både i deltagande och vart bidraget går. Det är de stora lagsporterna som får mest stöd, och är också bland de idrotterna som är minst jämställda.

– Idrotten har fortfarande en lång väg kvar, säger Johan R Norberg.

Enligt DN så såg deltagarstatistiken 2016 ut så här i procent:

Fotboll 73 % killar 27 % tjejer.

Ishockey 95 % killar 5 % tjejer.

Innebandy 69 % killar 31 % tjejer.

Totalt sett är fördelningen mellan killar och tjejer 69-31 över alla idrotter.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget