Spotifys fackklubb kräver kollektivavtal

Omständigheterna kring arbetsvillkor kan vara instabila under svåra ekonomiska förhållanden. Nu kräver fackklubben kollektivavtal som skulle innebära en säkrare anställning på Spotify - någonting som flera techgiganter eftersträvar.

Processen för att få ett kollektivavtal kan ta mellan ett och två år.
Processen för att få ett kollektivavtal kan ta mellan ett och två år.

Musikappen Spotifys världsstatus har givit bolaget stora vinster och bra ekonomiska förhållanden. Ändå kräver Unionens nyformade fackklubb på Spotify kollektivavtal för att säkra arbetsvillkor för anställda.

— Medarbetarna har rätt att omfattas av samma arbetsvillkor och rättigheter som alla andra på svensk arbetsmarknad, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Säkra arbetsvillkor under osäkra ekonomiska omständigheter

Särskilt under instabila ekonomiska omständigheter vill man vara säker på att man får behålla sitt jobb, inte riskera omplacering inom bolaget eller i värsta fall bli uppsagd. Ett kollektivavtal skulle innebära bra villkor vad gäller lön, anställningsform, arbetstid, semester och uppsägningstid, för att nämna några fördelar.

— Det är orimligt att företaget inte har ett kollektivavtal, menar Henry Catalini Smith som är ordförande för Spotify Workers, Unionens fackklubb på företaget.

— Vi är här för att lösa det, påstår Catalini Smith.

Spotify-arbetare är inte ensamma om att vilja ha säkrare arbetsvillkor. Intresset för fackliga rättigheter har ökat bland anställda hos flera techbolag under de oroliga ekonomiska omständigheterna. Att ha tryggheten att vara garanterad jobb men också att kunna inverka på konstruktiva förändringar är en stor anledning till att somliga vill ha kollektivavtal.

Så går ett kollektivavtal till

Fackliga representanter samlas till möte med arbetsgivaren för att komma överens. Om facket inte kan komma överens med arbetsgivaren kan man antingen avsluta processen eller försöka driva genom de anställdas intressen genom en strejk. Processen kallas förhandling, och kan ta mellan två och tre år, då det klargjorda kollektivavtalet undertecknas mellan två och sex månader efter att förhandlingsprocessen har avslutats.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget