Ljussvärdsfäktning sker inte bara på bioduken mellan Luke Skywalker och Darth Vader. Ludosport är en idrott som fokuserar på att lära ut och träna fäktning med ljussvärd, men även på att alla ska ha det riktigt kul tillsammans.
- Man fastnar verkligen för just den gemenskap som finns, säger Abraham Löw, som tränat sedan 2016.
Josefine och Anna demonstrerar Ludosports ljussvärdsfäktning.
I en träningslokal i Konradsbergshallen i Stockholm samlas ett dussintal personer en tidig lördagseftermiddag för att träna. Lokalen ser ut som vilken gympasal som helst, men de tränande har varken bandyklubbor eller tennisrackets. Istället är de utrustade med ljussvärd från Star Wars, och ska öva fäktning. Idrotten går under namnet Ludosport Lightsaber Combat, eller bara Ludosport.
Det här är Ludosport
Ludosport har sitt ursprung i Italien, där det funnits sedan tidigt 2000-tal. Josefine Malmkvist, som utöver sporten i Sverige, berättar att det började med en grupp vänner som gillade sci-fi och sport.
- De som började köra Ludosport var vänner i Italien som hade gemensamt intresse för scifi, och så hade de hållit på med olika sporter själva, och började fundera på hur det skulle se ut, om man gjorde det här som sport själv.
Vad som började i Italien har sedan dess spridit sig över västvärlden. Ludosport finns i en rad olika europeiska länder, USA, Brasilien, samt den franska ön Réunion som ligger i Afrika.
2016 kom det till Sverige, och idag finns det Ludosport-skolor i ett flertal olika svenska städer, bland annat i Stockholm, Göteborg och Helsingborg.
Josefine Malmkvist och Abraham Löw på ett av Ludosports träningstillfällen.
Foto: Alexander Svensson
En sport grundad på gemenskap
En av de mest erfarna Ludosport-utövarna i Stockholm är Abraham Löw, som ägnat sig åt sporten sedan den först kom till Sverige. För honom har umgänget med de andra utövarna varit en central del av det roliga.
– Jag började för att jag ville ha en sport för att hålla mig fysiskt aktiv, och sen fastnar man verkligen för just den gemenskapen som finns. Det är inte så att man bara går på en träning i veckan och sen så känner man sig typ lite klar. Utan vi hänger på fritiden, spelar spel, och så vidare.
Att det råder en stark gemenskap bland de tränande är det ingen tvekan av. Lokalen i Konradsbergshallen ekar av rop och skratt från ögonblicket dörrarna öppnas och uppvärmningen börjar. Det är tydligt att alla känner alla, och att en stor del av poängen är att ha trevligt tillsammans. Gemenskapen låter sig inte heller hejdas av landsgränser.
– Om vi säger att jag är på resa, och är i till exempel Paris, då kan jag kontakta föreningen där och säga såhär “Tja, får jag komma och träna hos er?”, och så länge de håller på så går det jättebra, berättar Abraham.
– Jag ska till Valencia snart och då tänker jag att jag ska höra av mig till dem. Se om man kan få träna lite, eller bara se staden, fyller Josefine i.
Två av ljussvärden som används i Ludosport. Till höger märket Polaris från tillverkaren Lamadiluce, till vänster Arctic Storm från Nordic Sabers.
Foto: Alexander Svensson
Speciella ljussvärd
Den internationella gemenskapen märks även av i fäktningen. Det finns internationella turneringar som fungerar som ett VM, och självklart även turneringar på nationell nivå. Oavsett var man befinner sig så finns det regler man måste följa, exempelvis kring vilken sorts ljussvärd man använder.
– Det är ju krav på säkerhet. De ska tåla ganska mycket, de ska kunna tappas. Om man råkar slå hårt så ska de inte gå sönder, säger Josefine.
Det finns tre stycken godkända tillverkare av ljussvärd för Ludosport. En av dem, Nordic Sabers, är baserad i Sverige. Gemensamt för alla tre är att deras delar passar med varandra. Man kan med andra ord ha ett ljussvärd som består av olika delar från de tre olika tillverkarna. Svärden är gjorda av aluminium och polykarbonat, och innehåller även elektronik som gör att de lyser och låter, precis som i filmerna. Det rör sig alltså absolut inte om plastsvärd från Lekia, utan något betydligt coolare.
Abraham visar upp två olika ljussvärd, ett kort och ett långt.
Foto: Alexander Svensson
Olika fäktstilar
Det är inte bara svärden som sticker ut, utan även fäktningsstilarna. Det finns ett antal olika, och de är alla utvecklade speciellt för Ludosport, och har många olika inspirationskällor.
- Det är en blandning av historiska stilar och annan sportfäktning. Man har i grund och botten tittat på alla andra sporter och tagit det man vill därifrån, förklarar Abraham.
Det finns även olika sorters svärd: långa, korta (som används två åt gången, en i varje hand) och stavar (den sortens svärd som Star Wars-skurken Darth Maul ränner runt med). De långa kan användas i alla fäktingsstilarna, medan de korta och stavarna bara funkar i vissa. När man sedan tävlar så finns det olika träffpunkter, vissa som är poänggivande och andra inte.
Abraham och Josefine visar poänggivande och icke-poänggivande träffpunkter.
I träningslokalen i Konradsbergshallen har uppvärmning övergått i träning, och rummet är fyllt med duellerande Ludosport-utövare. Några sitter vid sidlinjen, de pratar och tittar på. Allt är tydligt präglat av vänskaplighet, och en önskan att ha roligt tillsammans. Namnet Ludosport känns därmed väldigt passande, när Abraham förklarar innebörden.
- Ludo kommer från latin. Löst översatt betyder det lek eller skoj. Så “skojsport”. För att det är en skoj sport.