Snart dags för Stockholm Marathon – har du det som krävs?

Den 3 juni är det återigen dags för det 42 kilometer långa loppet, Stockholm Marathon. Över 16 000 personer från hundra olika länder har antagit utmaningen och arrangörerna förbereder för att 200 000 engagerade stockholmare ska titta på. Men vad krävs för att klara av loppet?

–Man ska ha tränat i månader, säger David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen.

Stockholm Marathon
Stockholm Marathon

2.11,08. Det var tiden som fjolårets vinnare Felix Kirwa sprang de 42 195 meterna på. Om det blir något rekord i år återstår att se, men Marathongruppen räknar med fler deltagare än före pandemin.

–Det finns något kittlande med att springa Marathon, speciellt när man inte har fått göra det under pandemin, säger David Fridell.

Segraren sprang fel

Förra året missade segraren Felix Kirwa det svenska rekordet på grund av en miss från arrangörerna. Missen gjorde att han sprang åt fel håll vilket kostade två dyrbara minuter. David Fridell tog då på sig ansvaret för skandalen.

–I år har vi lagt om banan och kontrollerat var vi ska vara extra uppmärksamma, säger han.

David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen
David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen

Det krävs om du ska springa

För att springa Stockholm Marathon krävs att du är född senast 2005. Utöver det är det bra om din fysiska förmåga är god.

–Man ska ha respekt för distansen. Innan du ställer dig på startlinjen ska du ha tränat i månader och ha hållit kosten. Dagarna före är det bra att äta rikligt med kolhydrater, tillägger David Fridell.

Runt 20 procent av dem som anmäler sig till tävlingen dyker inte upp. Men har du väl ställt dig på startlinjen är sannolikheten stor att du går i mål. Endast några hundra bryter loppet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget