Snabb svensk i superbil gör succé i Formel 3

I helgen avgjordes Australiens Grand Prix i Melbourne. Men några timmar innan de världskända Formel 1-förarna tävlade i världsmästerskapets tredje race åkte svensken Dino Beganovic sitt fjärde lopp i Formel 3. Trots poängtapp under söndagen besitter han fortsatt en plats på prispallen i mästerskapet.

Svenska F3-föraren Dino Beganovic.
Svenska F3-föraren Dino Beganovic.

Sverige är på god väg att få en ny Formel 1-förare. Så tänker många när de ser på Dino Beganovic, racingstjärnskottet från Linköping. Den unge talangen är en del av Ferraris förarakademi, som har odlat fram många framgångsrika förare. Beganovic tog steget upp till Formel 3 tidigare i år och premiärkörde i klassen i början av mars. Under den första tävlingshelgen samlade han på sig en tredje- och en fjärdeplats. Skulle han ta sig hela vägen till Formel 1 så skulle han vara den första svensken på högsta nivån sedan Marcus Eriksson, som slutade med F1 2018.

Sprint- och featurelopp i Melbourne

Under lördagens sprintlopp klättrade 19-åringen tre placeringar från den åttondeplats han kört sig till under kvalet. Femteplatsen gav sex poäng och en andraplats i mästerskapet. Men söndagens featurelopp visade sig bli en svårare uppgift. När Beganovics bil hamnade i “säkerhetsläge” och därför fick minskad effekt tappade han flera placeringar. Dessutom var han involverad i en närkamp mot slutet och fick tio sekunders straff för att ha punkterat en annan bils däck. Hans 13:e plats i loppet innebar noll poäng och andraplatsen i mästerskapet byttes ut mot en delad tredjeplats.

Nästa tävling i Formel 3 är 19-21 maj i Imola, Italien.

Regerande mästaren utökar ledningen

Det blev ett lite kaosartat Formel 1-Grand Prix med två röda flaggor och omstarter. Max Verstappen tog sin andra vinst för säsongen samtidigt som hans rival, den topptippade Charles Leclerc som knep andraplatsen i fjolårets säsong, tvingades avbryta redan i det första varvet. Verstappen sitter nu på en behaglig förstaplats i världsmästerskapet med 69 poäng – 15 poäng före stallkompisen och VM-tvåan Sergio Pérez.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget