Smittspridningen minskar i Danmark

Trots att Danmark gradvis öppnar samhället visar nya statistik från smittskyddsorganet Statens serum institut att smittspridningen minskar.

Enligt mätningar som gjordes från den 1 maj till den 7 maj har smittspridningen avtagit i Danmark under perioden, skriver TT. R-talet, som anger antalet personer varje smittad sprider vidare viruset till har sjunkit från 0,9 till 0,7. Detta har skett trots att Danmark under perioden öppnat upp samhället allt mer, frisörer och förskolor är exempel på sådant som öppnats upp igen under det som kallades för fas ett.

– Nu får vi se, när vi når fas två och en långt större del av samhället öppnar. Då kommer nog att smittrycket att gå upp över 1,0. Det gör nog inte så mycket, så länge sjukvårdssystemet kan följa med, säger Søren Riis Paludan, virusforskare och professor vid Århus universitet.

Danmark har även tillämpat smittspårning som en del av strategin mot spridningen i landet. Detta gör man genom att testa personerna som träffat någon som varit smittade och kommit ut i samhället igen, skriver TT.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget