Smittan ökar i Nordkorea - Apotek öppna 24/7

Folk tittar på Kim Jong-Un på en tågstation i Seoul, Sydkorea.
Folk tittar på Kim Jong-Un på en tågstation i Seoul, Sydkorea.

Nordkorea bekräftade i veckan sitt första covidfall och nu rapporteras runt 400 000 ha feber. Vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet bristfälligt i landet.

I veckan bekräftade Nordkorea sitt första fall av Corona och nu tros 50 personer ha avlidit av sjukdomen. Även om det nästan är en halv miljon med febersymptom är det oklart hur många av de drabbade som har covid. Experter bedömer dessutom att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen. Sydkorea och Kina har erbjudit att hjälpa landet, men inte fått något svar.

Statlig media har rapporterat tidigare att 1,3 miljoner människor samlats för att sätta personer med febersymptom i karantän.

Landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt och sjukvårdare vid militären har stats in i huvudstaden Pyongyang för att hjälpa till med läkemedelslogistiken, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA. Landets ledare Kim Jong-Un ska ha kritiserat myndigheter som varit sena med att levera läkemedel till apotek.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget