Nordkorea stängs ner - första bekräftade covidfallet

Nordkoreas ledare ledare Kim Jong-Un utlyser en nationell nedstängning efter det första officiella covidfallet. Tidigare har landet hävdat att de varit utan smitta.

Kim Jong-Un med ansiktsmask på nationell tv där det första covidfallet bekräftas.
Kim Jong-Un med ansiktsmask på nationell tv där det första covidfallet bekräftas.

Det är inte bekräftat om det rör sig om en smittad eller flera. Det har förekommit krismöten med landets ledning i och med det bekräftade fallet av corona. Ledaren Kim Jong-Un har bestämt att landet bland annat ska skärpa sina gränstrollen. Han ska även ha bett regionerna och städerna i landet ”att noga stänga sina områden”. Arbetslag på arbetsplatser ska även isoleras från varandra och genom det undvika smittspridning.

Sedan starten av pandemin sägs det ha kommit in rapporter om obekräftade covidfall i Nordkorea. BBC rapporterar att bedömare säger att smittan funnits länge i landet.

Vaccin

Nordkorea har vägrat att ta emot vaccin från olika tillverkare innan. Landet har inget vaccinprogram.

Landet är redan isolerat från omvärlden men i och med starten av pandemin 2020 har landet slutit sig ytterligare. Importen till Nordkorea stoppades vilket har påverkat tillgängligheten till mat. Flera experter påstår även att landets sjuksystem skulle ha svårigheter med ett större virusutbrott.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget