SM-guld för Täby FC - Sjödin: Daminnebandyn växer

Täby FC vinner över IKSU i semifinalen, skräller sig till en finalplats - och kammar hem guldet. Matilda Sjödin berättar om rysarmatchen, daminnebandys betydelse och känslorna efteråt.

MÅL! Bild: Aftonbladet
MÅL! Bild: Aftonbladet

Nationalsången kickar igång. Oddsen har talat emot under tidigare matcher. Täby FC står inför deras första SM-final i innebandy och motståndarlaget KAIS Mora är redo. Ett Mora som inför matchen tagit sex silver på sju försök. Det talas om ett finalspöke för deras del.

Det har varit en lång och tuff väg för Täby FC under säsongen, som bland annat slog ut IKSU — som inte hade förlorat en enda match sedan december 2017.

Matilda Sjödin var en av spelarna som genomförde ett snyggt förarbete innan Julia Croneld dundrade in det första målet.

Sjödin berättar för Läget om SM-finalen.

Du har ju spelat en SM-final tidigare, vad skulle du anse var den största skillnaden mellan nu och då?

— Det är en ganska stor skillnad. Under min första final så hade jag inte samma roll som jag har haft i år. Jag hade mycket mer ansvar under den här matchen.

När KAIS Mora börjar närma sig med 4-5, började ni känna en nervositet? Tvekade ni på vinsten?

— Nej. En tvekan över att vi inte skulle vinna fanns aldrig. Vi kände oss lugna, men självklart - ett mål upp innebar att allting kan hända. Men vi har blivit stärkta av slutspelen vi haft, både i kvarten men framför allt efter semifinalen mot IKSU. Så vi visste väl någonstans att om vi fortsatte spela vårt spel och behöll lugnet så skulle vi vinna.

I Globen så var det mer publik när herrarna spelade än när damerna gjorde det. Hade du sett att fler börja stötta innebandy för damerna?

— Absolut. Det har varit så väldigt länge, att herrinnebandy drar mer publik än daminnebandy.

Vad tror du att det beror på?

— Det gäller väl all idrott, att folk tycker att det mycket roligare att se på herridrott än på damidrott. Men under åren så har daminnebandy bara vuxit, det skrivs mer om daminnebandy och det är ett stort bidrag. Vi måste försöka få ut mer uppmärksamhet för daminnebandyn, bland annat via media då. Det stärker ju innebandy som märke, och daminnebandy överlag.

Hur känns det nu några dagar efteråt? Blickar man framåt eller njuter man av vinst känslan?

— Nej men det är klart att man njuter, det är inte varje dag man vinner ett SM-guld! Framför allt inte på det sättet som vi gjorde det på.

SM-guldet gick till Täby FC. Bild: Björn Alexanderson
SM-guldet gick till Täby FC. Bild: Björn Alexanderson
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget