Skottlossning och bränder i skogen – skolelever hölls inomhus

Polisen larmades på tisdagen till ett skogsområde utanför Alingsås. Ett vittne hade sett en man med ett misstänkt automatvapen, och polis på plats hörde skottsalvor.

Efter nästan tre timmars sökande greps mannen, som sköts i benet i samband med gripandet.

Rök från skogsområdet mannen befann sig i.
Rök från skogsområdet mannen befann sig i.

Polisen fick vid 12.40 på tisdagen larm om att en man setts med något som sett ut som ett automatvapen i Kvarnabacken utanför Alingsås. Mannen ska ha försvunnit in i skogen, och de poliser som kom till platsen hörde skottsalvor inifrån skogsområdet.

Särskild händelse

Vid 13.25 var mannen ännu inte funnen, och polisen inledde en så kallad särskild händelse. Det innebär att man kan begära förstärkning från andra polisområden.

– Vi behöver hjälp med flera olika saker. Att hålla ordning på platsen, upprätta fler avspärrningar om det behövs, och till själva insatsen mot mannen, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisregion Väst.

Polisen bevakar avspärrningar.
Polisen bevakar avspärrningar.

Avspärrningar och bränder

Ett stort område spärrades av, och länsväg 180 stängdes av i båda riktningar. Utöver skottlossningen upptäckte polisen tre mindre bränder i skogen.

– En brand har självslocknat, en ryker och en småbrinner, sa Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg till Läget vid 15-tiden.

Elever hölls inomhus

Under polisinsatsen gick barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås ut med direktiv till skolor i centrala och norra delarna av Alingsås att hålla sina elever inomhus. En utav dem var en förskola intill den riksväg som polisen spärrade av. Man skickade också ut information till föräldrar angående händelsen.

– Vi har gått ut med sms till vårdnadshavare om vad som händer, säger Niklas Ehnfors, kommunikationschef på Alingsås kommun.

Mannen gripen och skjuten i benet

Klockan 15.38 meddelade polisen att mannen hittats och gripits. I samband med gripandet sköt polisen verkanseld och mannen träffades i benet. I övrigt ska ingen annan ha skadats under händelsen. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Mer om: Skotten i Alingsås
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget