Skola serverade rå kyckling

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Dåliga rutiner ledde till att elever på en skola i Ystad åt rå kyckling till lunch. Rektorn berättar i ett meddelande att de elever som åt kycklingen riskerar att bli magsjuka.

Några elever hade redan hunnit äta den råa kycklingen innan personalen stoppade serveringen, då elever berättat att kycklingen inte var tillagad.

Barn och lärare riskerar att insjukna efter ha ätit kycklingen. Om man fått i sig bakterierna som finns i rå kyckling kan man efter två till fem dagar bli illamående som ofta leder till kräkningar, feber, ont i magen och huvudvärk skriver skolans rektor i ett meddelande till eleverna och vårdnadshavarna.

Enligt Marie Balksäter på Ystads kommun beror händelsen på den mänskliga faktorn och rutinerna har setts över.

Livsmedelverket uppmanar att det är viktigt att noggrant hantera kyckling och tillaga det på rätt sätt då det finns risk för Campylobacter i köttet, vilken är den vanligaste bakterien från livsmedel som orsakar magsjuka.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skolmaten
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget