“Skjut upp matcher!” – Folkhälsomyndigheten rekommenderar att även breddidrotten begränsas

Sedan tidigare har all elitidrott i Sverige avstannat på grund av coronaviruset. Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även stora delar av breddidrotten ska skjutas upp.

Fotbollsplan. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix / TT

Med sin rekommendation vill Folkhälsomyndigheten att alla former av matchspel mellan lag ska skjutas upp. Breddidrott är all idrott allt som inte är elitidrott, men träningsverksamheten förväntas få fortsätta.

— Vi vill att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher och cuper, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Även om träningsverksamheten förväntas få fortsätta så finns även där rekommendationer för hur den ska genomföras. Idrottsklubbar bör bedriva sin verksamhet utomhus.

— Vi vill att det ska hållas utomhus, liksom andra idrottsaktiviteter, säger Johan Carlson till TT.

Trots att elitidrotten har avstannat så har flera allsvenska fotbollslag fortsatt kunna spela träningsmatcher. Fotbollen har till exempel kunnat fortsätta på lägre serienivå. Det finns sedan tidigare en rekommendation att man inte ska vara mer än 50 personer på samma plats och de som har kunnat följa det har spelat vidare. Nu kanske även det får ett stopp tills vidare.

Det ska nämnas att detta bara är rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det finns således ingen möjlighet att straffa någon som till exempel arrangerar en träningsmatch.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget