Skärpta abortregler i USA motiveras med corona

Abortfrågan diskuteras ständigt i USA. Flera stater vill nu införa stängare regler för abort som följd av coronavirusets framfart. Samtidigt ökar efterfrågan på abort i landet.

Aborträtten möter motstånd på flera håll i USA.
Aborträtten möter motstånd på flera håll i USA.

Det är hög efterfrågan på att få göra abort på många håll i USA, rapporterar TT. Anledningen tros vara rädslan för hur coronaviruset ska påverka möjligheten att göra abort i framtiden.

I delstaterna Kansas och Oklahoma har efterfrågan på aborter varit stor den senaste tiden.

– Kvinnor kommer tidigare än de kanske hade gjort annars, eftersom de är rädda att inte kunna göra abort längre fram, säger Julie Burkhart som har hand om flera abortkliniker i Kansas och Oklahoma, till tidningen USA Today.

Rekordmånga har förlorat sina jobb till följd av coronakrisen i USA, rapporterar TT.

– Många är nu rädda att de inte kommer kunna betala sin hyra, ge sin familj mat eller ha råd med sjukvård. Därför verkar många vilja vänta med att skaffa barn, säger Jen Villavicencio, som driver en abortklinik i Michigan, till USA Today.

Strängare regler i krisens spår

Abortfrågan är ständigt debatterad i USA. Vissa delstater har sedan tidigare infört stränga regleringar för aborter. Nu försöker fler stater stoppa aborter med argumentet att sjukvårdsresurserna ska läggas på kampen mot covid-19. I Texas har ingrepp som inte anses "omedelbart medicinskt nödvändiga" ställts in. Abort räknas som ett sådant ingrepp.

En domstol i Texas skriver att "allmänna grundlagsskyddade rättigheter kan begränsas" för att bekämpa ett folkhälsonödläge. Följer man inte de nya reglerna kan man straffas med böter eller fängelse, enligt delstaten.

Kritik från flera håll

Hälsoorganisationen Planned Parenthood har överklagat beslutet, som nu tagits till USA:s högsta domstol. Nancy Northup är ledare för den globala organisationen "Center för reproduktiva rättigheter". Hon är upprörd över situationen.

– Det är uppenbart att abortfientliga politiker skamlöst utnyttjar krisen för att uppnå vad som länge varit deras ideologiska mål, nämligen att förbjuda abort i USA, säger hon till NPR.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget