– Hörs jag?
Sofie Hansson placerar mobilen på soffbordet för att videosamtalet ska fungera optimalt. Samtidigt klättrar två gråmelerade kattungar över hennes lår för att bli kliade. Kattungarna är 18 veckor gamla. För ungefär lika många veckor sedan bröt covid-19 ut i Kina – för att därefter sprida sig över världen.
Sofie Hansson jobbar på en akut infektionsavdelning på ett av Stockholms största sjukhus. Idag är hon ledig och bär en svart t-shirt istället för den vanliga arbetsuniformen. Om det fortfarande finns en “vanlig arbetsuniform” är dock lite av en definitionsfråga. Materielet på Sveriges sjukhus tryter och bristen på engångsutrustning är ett faktum.
– Det gäller att tänka till lite extra nu. Behöver jag ha ett andningsskydd eller bara vanligt munskydd inne hos den här patienten?, säger Sofie Hansson.
Förändrade arbets- och hygienrutiner
Kläd- och hygienrutinerna på Sofies arbetsplats är skärpta och i vissa fall förändrade. Ett andningsskydd skyddar sjukhuspersonalen från luftburen smitta men finns inte i tillräcklig mängd för att alltid kunna användas. När patienterna inte misstänks ha covid-19 används istället ett "vanligt" munskydd, som egentligen inte skyddar mot det nya coronaviruset.
Vidare går man helst in till patienterna så sällan som möjligt, vilket gör att läkemedel, måltider och medicinska justeringar genomförs under samma besök. För att minska risken för smittspridning har extra slussar och omklädningsrum konstruerats för att underlätta rutinerna. Trots detta menar Sofie att arbetsvardagen än så länge är sig relativt lik.
– Att jobba inom vården är ofta kritiskt. Däremot tar allt mycket längre tid nu. Har jag gått in till en patient får jag inte gå ut igen utan att byta kläder och sprita både armar och utrustning, berättar Sofie Hansson.