SJ vill underlätta för tågresor ut i Europa

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Goda nyheter (kanske) för alla som vill ut resa utan klimatångest! SJ vill göra det lättare att resa i Europa med tåg, enligt Dagens Nyheter.

Många väljer fortfarande planet på resan, kanske eftersom det känns lättare än att hoppa på tåget ut i världen. I klimatstrejkande tider vill SJ göra valet om tågresorna lättare. Det handlar just nu om tre stycken dagliga förbindelser på sträckan Stockholm- Köpenhamn- Hamburg, åt varje håll.

SJ hoppas också på att nattåget som går mellan Stockholm och Malmö ska anpassas så det går att byta tåg i Lund till ett som tar en vidare till Köpenhamn. Med denna lösning skulle framtida resenärer hinna ta tåget till Hamburg och Köpenhamn. Därifrån går det att ta sig ut i resten av Europa, med fötterna kvar på jorden.

Eftersom var femte väljare tycker att klimatet är den viktigaste frågan inför EU-valet, enligt en undersökning gjord av Novus, ligger SJ:s satsning rätt i tiden. Nu återstår det bara att se om Trafikverket godkänner SJ:s ansökan. I så fall börjar den nya tidtabellen gälla i december, lagom till vårens tågresor.

Vill du veta mer om hur man reser klimatsmart? Kolla in detta inslag från Läget!

Mer om: Hållbart resande
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget