Sedan krigets start – SD tappar och S ökar

Sverigedemokraterna har tappat väljare sedan krigets utbrott i Ukraina. Samtidigt har Socialdemokraternas stöd ökat, det visar den senaste väljarundersökningen från Novus.

Väljarbarometern från maj 2022.
Väljarbarometern från maj 2022.

I den nya väljarundersökning från Novus på uppdrag från SVT Nyheter kan endast små förändringar för samtliga partier ses sedan senaste undersökningen i april. Däremot syns två större förändring i mätningen. För Sverigedemokraterna (SD) och Socialdemokraterna (S) ser opinionsläget annorlunda ut jämfört med hur det såg ut innan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari.

I februari, innan kriget, hade SD ett väljarstöd på 19,8 procent medan den senaste undersökningen visar ett stöd på 17,9 procent för partiet. Det är första gången sedan mars 2021 som SD har ett stöd under 18 procent i Novus undersökning.

– Sverigedemokraterna har tappat sakta men säkert de senaste månaderna och har nu en statistiskt säkerställd nedgång sedan februari, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Samtidigt har stödet för S ökat sedan den ryska invasionen från 29,3 procent till 31,8 procent i den senaste mätningen. Däremot har ökningen som skedde under februari och mars stannat av.

Hur det senaste mätningarna har sett ut för Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i februari till maj
Hur det senaste mätningarna har sett ut för Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i februari till maj
Ämnen i artikeln
Mer om: Val 2022
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget