Schackintresset skjuter i höjden

Nu ser schacket ett uppsving – främst bland unga. Det var under Coronapandemin tal om en kort schackboom.

Men boomen håller i sig, till schackspelares förvåning.

– Jag trodde att det skulle ebba ut efter att hajpen från ”Queen's Gambit” lagt sig, säger Albert Nygren, hos Stockholms Schackförbund.

Se Lägets reporter Erik Hanberger utmana Vallatorpsskolans Melker Andersson i ett parti schack.
Se Lägets reporter Erik Hanberger utmana Vallatorpsskolans Melker Andersson i ett parti schack.

“En lavinartad ökning”

Schack har spelats i över tusen år. Men plötsligt slår schacket rekord efter rekord. En av många som gläds över schackets ökade popularitet är 23-årige Albert Nygren, som jobbar med ungdomsverksamheten hos Stockholms Schackförbund.

Albert Nygren har spelat schack sen 10-årsåldern, men blev, enligt egen utsago ”aldrig någon vidare schackspelare”. Så han började jobba med det administrativa istället.
Albert Nygren har spelat schack sen 10-årsåldern, men blev, enligt egen utsago ”aldrig någon vidare schackspelare”. Så han började jobba med det administrativa istället.

– När det först började talas om en schackboom var under pandemin. Det skedde mycket i samband med den nya Netflix serien ”Queen's Gambit” som kom under pandemin. Efter den blev det en lavinartad ökning av trafiken på schackhemsidor, säger Nygren.

Boomen som överlevde

Här kunde historien slutat och schack återgått till att spelas av en liten skara människor. Men till schackets stora glädje blev det inte en padelboom, utan boomen lever vidare än idag.

– Jag trodde att det skulle ebba ut efter att hajpen från “Queen's Gambit” lagt sig. Att det verkligen har hållit i sig tycker jag att man kan ge credit till alla schackstremers. Det har blivit en enorm grej att streama schack, säger Nygren.

– Jag märker framför allt när jag pratar med barn att man verkligen följer de här (som streamar).

Och det är hos unga som Nygren har märkt den största ökningen för intresset att spela schack.

– Både bland barn och unga vuxna skulle jag säga att det har ökat mest.

”Inte udda längre”

Ett av många ställen som märkt av schackboomen är Vallatorpsskolan i Täby. Där jobbar Joel Sjöstrand, som även är ordförande i Stockholms Schackförbund. Han har också märkt av ett ökat intresse för att spela schack bland eleverna.

Joel Sjöstrand är bland annat ordförande i Stockholms Schackförbund och schacktränare på Vallatorpsskolan.
Joel Sjöstrand är bland annat ordförande i Stockholms Schackförbund och schacktränare på Vallatorpsskolan.

– Om det tidigare främst var lågstadiebarn, så är det nu låg- och mellanstadie. Men det kommer också högstadiebarn som börjar och det hände inte förut, att någon går i åttan och kommer på att nu ska jag börja spela schack. Det var udda, men nu är det inte udda längre.

“Roligaste tävlingen som spelas”

Sjöstrand ska snart åka iväg med några elever till Skollags-SM. En tävling där elever spelar i lag och representerar sin skola.

– Det är den roligaste tävlingen som spelas i schack. Med skollag blir det en helt annan lagkänsla när det är ett skolgäng som kommer ihop. Då blir det ännu mera fighting spirit och man ska vinna för laget.

Vallatorpsskolan i Täby.
Vallatorpsskolan i Täby.

”Sen blev det bara mer och mer schack”

En av många som fått upp ögonen för schacket på sistone är 14-årige Melker Andersson. Han är elev på Vallatorpsskolan och började spela schack för ungefär ett och ett halvt år sen.

– Jag hörde att det skulle börja spelas DM och tyckte det verkade intressant. Så då började jag köra lite och så platsade jag. Sen blev det bara mer och mer schack.

Melker har också märkt av att schack har blivit mer populärt.

– Jo, men det har jag. Det är många fler som spelar och det är ju stort online just nu. Det är en viktig faktor, tror jag.

Melker Andersson representerade Vallatorpsskolans högstadielag i Skollags-SM.
Melker Andersson representerade Vallatorpsskolans högstadielag i Skollags-SM.

”Roligare att spela i lag”

I schack spelar man oftast själv, men det finns även lagtävlingar, som Skollags-SM. Då räknas alla spelares resultat ihop och laget med flest poäng vinner.

– Jag tycker det är roligare att spela i lag, för det blir mer laganda och då spelar det inte jättestor roll om jag spelar ett litet sämre parti för min lagkompis kan spela jättebra, säger Melker Andersson.

I år vann Vallatorpsskolan DM i både låg- och högstadiet och målet inför SM är glasklart för både Melker och Joel.

Ni går för guldet?

– Ja, det är klart, säger Melker.

– I låg- och högstadiet går vi för guldet, inflikar Joel.

”Jag tror mer på den här boomen”

Både Joel Sjöstrand och Albert Nygren ser positivt på framtiden för schacket.

– Nu känns det mer som att det är ett intresse som kommer inifrån från folk som vill börja spela schack. Så jag tror mer på den här boomen, än den här som kom efter ”Queen's Gambit”, säger Sjöstrand.

– Jag hoppas ju såklart att intresset kommer öka och att folk i allmänhet kommer att spela mer schack, säger Nygren.

Både vinst och förlust för Vallatorpsskolan

I söndags avgjordes årets upplaga av Skollags-SM där fick Melker och högstadielaget se sig slagna. Joel kan dock fira att lågstadielaget pallade favorittrycket och fick lyfta pokalen.

Vallatorpsskolans lågstadielag.
Vallatorpsskolans lågstadielag.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget