Samarbeten över nationsgränser kan vara framgångsrika i hanteringen av covid-19

I hanteringen av det nya coronaviruset kan globala strategier vara värdefulla. Erfarna organisationer som Läkare Utan Gränser arbetar på flertalet sätt globalt för att lindra de negativa effekterna som orsakats av pandemin. Nyligen har också Kuba hjälpt drabbade länder. Globala samarbeten kan avgöra pandemins utgång.

Efter coronavirusets värdsliga utbrott har kubanska läkare blivit en eftertraktad resurs i kampen mot pandemin, som tidigare rapporterats. Italien är bland annat ett av de länder som skickat Kuba en förfrågan, om personal, eftersom den varan saknas för att hantera krisen på egen hand. Kuba svarade genom att skicka både läkare och sjuksköterskor.

Det är inte första gången som Kuba skickar läkare utomlands. På grund av internationella behov av olika slag har landet en brigad av läkare och annan medicinsk personal specialiserad inom utländska verksamheter. Pågående åtgärder som dessa kan förhindra ytterligare skadliga konsekvenser av pandemin. Om virusets epicenter skiftar mellan länder kan tidigare drabbade länder som återhämtat sig från sina epidemier samarbeta globalt för att skicka läkare dit behovet är större. Det pågår redan sådant arbete från olika aktörer.

Svenska Läkaresällskapet är en ideell och oberoende organisation, huvudsakligen för svenska läkare. Jaana Logren Bergqvist, kommunikationsansvarig i Svenska Läkaresällskapet, saknar exakta siffror om medlemmarnas nuvarande uppdrag men kommenterar situationen.

– Vi har inga konkreta aktuella uppgifter för exakt hur många medlemmar i Svenska Läkaresällskapet som befinner sig på utlandsuppdrag just nu men vi har medlemmar som tidigare varit på utlandsuppdrag flera gånger och arbetat för till exempel Läkare Utan Gränser.

Läkare Utan Gränser arbetar inom 70 länder med 500 projekt världen över och har nu utökat och intensifierat sina uppdrag. Till exempel var de tidiga att agera i Italien när landet hamnade i ett kritiskt tillstånd. Anna Blideman, medicinsk rådgivare inom organisationen, förklarar situationen.

– Vi fortsätter vårt tidigare arbete som bland annat går ut på att sprida hälsoinformation, utbilda befintlig medicinsk personal, och behandla patienter. Vi arbetar världen över.

Det finns strategier för om virusets epicentrum skiftar plats, och om behoven ökar på andra håll i världen.

– Hela världen ställer om men all sjukvård är fortfarande viktig. Vi kan absolut styra om. Vi är bra på det och har 50 års erfarenhet, och är vana att arbeta under förhållanden såsom naturkatastrofer, epidemier och krig.

Det finns inga exakta siffror för hur många svenskar som är involverade i det nuvarande arbetet men Läkare Utan Gränser samarbetar med andra organisationer. Läkare Utan Gränser är politiskt neutrala men det finns icke politiska rekommendationer till alla världens länder.

– Att bedriva befintlig sjukvård, se till att människor kan sköta sin hygien, till exempel i flyktingläger, och skyddandet av riskgrupper är viktigt, solidaritet också. Utbyten av läkare, andra mänskliga resurser och sjukvårdsmateriel kan förbättra den globala situationen. Man ska inte ”hålla på” sina egna resurser. Det är nödvändigt att stoppa pandemin. Att agera tidigt och förebyggande, och prioritera insatserna efter kontexterna kan vara avgörande.

Just nu är det svårt att förutspå framtiden men flexibla globala insatser kan visa sig vara viktiga i bekämpningen av pandemin.

Kubanska läkare som anländer till Italien.
Mer från: Corona

Nu får 65-plussare en fjärde dos – men många unga har inte tag...

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten en fjärde dos vaccin mot...

2 min

"Vi kommer kämpa in i det sista"

Corona Pandemin har gjort det tufft för Ballongverkstan. Nu hoppas de att ballonger spelar huvudroll på studentfir...

1 min

"Det var som någon satt på mitt bröst"

Clara lider av långtidscovid

Regeringen väntar med pandemilagen

Nyheter Socialminister Lena Hallengren (S): Regeringen väntar med en förlängning av pandemilagen till efter sommaren.

"Det är bättre att ligga lågt och låtsas som att de stoppat oss"

Studenten Partybussföretaget inför studenten.

Nytt dygnsrekord i antal registrerade covidfall i Indien: nu krävs snabbare v...

Utrikes Senaste dygnet har 414 188 nya fall registrerats.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...