Så ska Stockholm stadion konkurrera mot de moderna arenorna

Raden av klassiska arenor som har rivits och bytts ut mot nya bekvämligare arenor är lång. För sex år sedan bytte herrarna i Djurgårdens IF Stockholm stadion mot nya Tele2-arena. Jonny Costmar, enhetschef på stadion, ser ändå ljust på stadions framtid.

– Vi slog publikrekord 2019 med bland annat sex konserter, det hade aldrig gått att göra om Djurgårdens herrar spelade kvar.

Stockholm stadion som byggdes till OS 1912.
Stockholm stadion som byggdes till OS 1912.

När Djurgården försvann tappade stadion de intäkter som 15 Allsvenska-hemmamatcher innebär. Jonny Costmar sticker inte under stolen med att det var kännbart ekonomiskt.

– Det är klart att det märks att de har försvunnit eftersom det var runt 10 000 - 12 000 åskådare per match.

Huruvida Djurgårdens herrar skulle flytta blev det egentligen ingen diskussion om då stadion inte var kompatibel med Allsvenskan längre.

– Stadion är inte klassad för allsvensk fotboll. Faciliteterna räcker helt enkelt inte till. Det var aldrig ett alternativ att bygga om eftersom den är K-märkt, säger Jonny Costmar.

Fotboll spelas det fortfarande på stadion i form av Djurgårdens damlag. Med damerna och utan herrarna menar Jonny Costmar att det finns större möjligheter att bredda stadions utbud och han kan nu se tillbaka på ett historiskt år.

– Vi slog publikrekord 2019 med bland annat sex konserter. Det hade aldrig gått att göra om Djurgårdens herrar spelade kvar.

Det gick inte att genomföra sex konserter när herrarna spelade där men det går när damerna gör det?

– Nej men det gick att genomföra så många konserter i somras eftersom damerna hade sitt fotbolls VM och då pausades ligan.

När hypermoderna arenor dyker upp lite överallt så blir det svårare för de gamla arenorna att kunna konkurrera. Bara i Stockholm har två klassiska arenor i Råsunda och Söderstadion bytts ut.

– Vi lever i skuggorna av de stora och moderna arenorna, Tele2- och Friends Arena. Framöver ska vi fortsätta satsa på mindre konserter och friidrott. Allmänheten är också viktig och därför är det öppet 7-22 varje dag och ett populärt ställe att träna på.

Till sommaren 2020 har det inte bokats in några konserter på grund av coronakrisen. En ridtävling har också ställts in. Det enda som ligger kvar i schemat är friidrottstävlingen Bauhaus galan.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget