Så mår Medis dagen efter

Ramsor, öl och bengalrök. Massor av folk och massor av stök. Bajenfansen intog Medborgarplatsen i Stockholm med buller och bång i går. Men i dag finns knappt ett enda spår från gårdagens röj kvar.

– Plötsligt det blev helt rent, säger Ashrat Refki som jobbar i gyroskiosken mitt på torget.

Medborgarplatsen i Stockholm. Till vänster söndagen den 2/4. Till höger måndagen den 3/4.
Medborgarplatsen i Stockholm. Till vänster söndagen den 2/4. Till höger måndagen den 3/4.

STOCKHOLM. I går var det Allsvenskan-premiär och tusentals Hammarbysupportrar samlades vid Medborgarplatsen för den årliga premiärmarschen, som börjar vid torget. Som Läget tidigare rapporterat var det ett stort pådrag med tät polisnärvaro.

Christoffer Karademir jobbar på en Bajenbar som precis öppnat upp sommarens uteservering på torget. Redan vid tio på morgonen började folk köa till baren. När de öppnade dörrarna vid elva blev det fullt på nolltid. Han berättar om den intensiva gårdagen.

– Hela Söder påverkas. Det är från morgon till kväll. Folk super, Bajen vinner. Hela dagen strålar av en positiv stämning.

Christoffer Karademir är personalansvarig och har jobbat på Bajenbaren i fyra år.
Christoffer Karademir är personalansvarig och har jobbat på Bajenbaren i fyra år.

Tusen öl och gyros i mängder

I dag öppnar han baren själv. Ett större sällskap sitter runt ett bord med kaffekoppar och skrapade tallrikar. Måsarna kraxar och dryckeskylarna brummar lågt. Christoffer värmer potatis och steker korv i lugn och ro.

I går var de elva som jobbade, plus två ordningsvakter. En vanlig söndag brukar de vara fyra. Han kliar sig bakom örat och berättar att de nog sålde mellan 800-1000 öl.

– Och så sålde vi en del jägershots och andra klassiska grejer såklart, säger han.

Ashrat Refki, som jobbar i en gyroskiosk snett mittemot baren, skiner upp när han pratar om gårdagen. De var bara två som jobbade i kiosken i går. Kön slingrade sig flera meter och blev aldrig mindre.

– Allt tog slut, säger Ashrat.

Ashrat och Marie Refki tittar ut ur kioskluckan.
Ashrat och Marie Refki tittar ut ur kioskluckan.

Ett grönt spår

Direkt efter att alla supportrar lämnat platsen kom det städare. I dag drar lattemorsor sina barnvagnar över glänsande kullersten.

Bredvid en bänk ligger dock en kvarglömd liten jägershot, och vid ett betonglejon skräpar några långhylsor. På de tömda soptunnorna kryllar det utav Bajen-stickers. De gröna motiven pryder lyktstolparna och busshållplatserna längs med Götgatan, hela vägen till Skanstull.

Brott mot ordningslagen

Polisen upplevde gårdagens marsch som lugn – för att vara en marsch. Det var en del trafikstörningar och lite ordningsproblem. Några supportrar avvisades från platsen och ett tiotal omhändertogs enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. De var helt enkelt för fulla.

Det var också mycket bengaler både innan och under matchen, vilket kan vara olagligt.

– Några kommer eventuellt bli misstänkta för brott mot ordningslagen då det är förbjudet med bengaler i sånna här sammanhang, säger Mats Eriksson, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Medborgarplatsen dagen efter Allsvenskan-premiären.
Medborgarplatsen dagen efter Allsvenskan-premiären.

Inget kalas utan kras

I dag har Ashrats fru Marie Refki kommit förbi för att titta till honom. Marie oroar sig för att han jobbar för hårt. Nu har hon precis hängt av sig jackan och lägger sin hand på Ashrats arm.

Hur mår du i dag Ashrat?

– Jag mår bra tack och lov! När kassan är bra, allt blir fint och roligt. De var glada och vi var glada med dem.

Christoffer är också nöjd med gårdagen. De hade inga problem med stök eller andra oroligheter men han är ändå glad att de hade ordningsvakter på plats. Supportrarna var på bra humör hela dagen och det värsta som hände var att några glas gick i kras.

– Det är alltid kul att jobba premiärdagen, konstaterar Christoffer.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget