Tillsammans med makrill har den norska vårlekande sillen rödlistats av Världsnaturfonden WWF. Anledningen är alltför hårt fisketryck. Nu uppmanar Världsnaturfonden svenskar till att inte äta den.
Men Sara Paulsson, kommunikationschef vid Orkla foods där Abba ingår, skriver att sillen som just nu finns i affär, fiskades och lades på lagring för flera månader sedan – då den inte var rödlistad.
”Den sill som i dag finns inlagd både på tunna och i Abbas produkter i butik har fiskats i områden som vid inköpstillfället var grön- eller gulmarkerade enligt WWF:s fiskeguide.”, skriver Sara Paulsson i ett mejl till Läget.
Titta på burken
Carl Dahlman, Sverigechef för miljöorganisationen MSC skriver i ett mejl till Läget att det enkelt går att välja sill som inte bidrar till överfiske genom att välja MSC-märkt sill.
”Jag hoppas att vi som konsumenter fortsätter att välja miljömärkt sill och på så sätt visar producenter och varumärken att det jobbet som de gör är både viktigt och uppskattat.”, skriver Carl Dahlman.
Fisket som WWF varnar för togs bort från MSC:s certifiering redan för fem år sedan. Detta innebär att sillen i sillburkar som har en MSC-märkning är hållbart fiskad.
Ljusare framtid
Även om vissa silltyper inte är MSC-märkta inför påsk, finns det hopp framöver.
”När vi pratar med producenter och varumärken så kommer de fortsätta arbetet med att byta till MSC-märkt Nordsjösill. Allt fler produkter kommer att komma till den skara som redan nu finns i butik.”, skriver Carl Dahlman.