Så gick det för svenskarna

Äntligen är handbollens Champions League-kvartsfinaler igång på herrsidan. Åtta lag möts i dubbelmöten och gör upp om fyra platser i finalomgången ”Final Four” den 17-18 juni i Köln.

Från vänster: Magdeburgs Daniel Pettersson och Oscar Bergendahl.
Från vänster: Magdeburgs Daniel Pettersson och Oscar Bergendahl.

Orlen Wisla Plock – SC Magdeburg, 22-22

Magdeburgs Daniel Pettersson fick agera startspelare i onsdagens match. Dock bara ett mål på två skott för högerkanten, men ändå bättre resultat än landslagskamraten Oscar Bergendahl. Mittsexan fick en utvisning men hade inga skott i ett stundtals slarvigt Magdeburg.

Wisla är det enda laget i kvartsfinalerna som helt saknar svenska spelare.

Från vänster: Kiels Niclas Ekberg och PSGs Andreas Palicka.
Från vänster: Kiels Niclas Ekberg och PSGs Andreas Palicka.

THW Kiel – Paris Saint-Germain, 27-31

Kiel är det kvartsfinalslaget som har flest svenska spelare. Karl Wallinius och Niclas Ekberg fick näta en respektive två gånger under onsdagens möte mot fjolårstvåan PSG. Superskytten Eric Johansson, som så sent som i december prisades för årets unga spelare av Handball-planet, har haft ett skakigt halvår. Han är Kiels bästa målskytt under säsongen – trots flera svåra skadebekymmer. I söndags skadade han sig igen; två brutna ben i vänsterhanden innebär operation och att vänsternian missar slutspelen i både CL och Bundesliga.

I PSG hittar vi bara en svensk – men Andreas Palicka är långt ifrån “bara”. Palicka är en av världens bästa målvakter genom tiderna, men ändå blev han bänkad i kvartsfinalen och fick endast komma in under någon straff. Hans måliskollega Jannick Green hade dock en räddningsprocent på drygt 33 procent och var en högst bidragande faktor i bortasegern.

Från vänster: Kielces Elliot Stenmalm och Veszpréms Andreas Nilsson.
Från vänster: Kielces Elliot Stenmalm och Veszpréms Andreas Nilsson.

Telekom Veszprém HC – Barlinek Industria Kielce, 29-29

I Kielce är den enda svensken Elliot Stenmalm, fjolårets skytteligavinnare i Handbollsligan. 20-åringen fanns inte med i truppen när Kielce spelade lika mot Veszprém.

Även Veszprém har en ensam svensk. Andreas Nilsson fick komma in på plan under korta perioder, men skrev aldrig in sig i målprotokollet.

Från vänster: Barças Jonathan Carlsbogård och GOGs Tobias Thulin.
Från vänster: Barças Jonathan Carlsbogård och GOGs Tobias Thulin.

GOG – Barça, 30-39

I hemmalagets mål startade Tobias Thulin och han inledde starkt med bland annat en straffräddning. Han landade på elva räddningar till slut, medan Barcelonas målvakter tog 17 bollar totalt. Även Vänsterkanten Jerry Tollbring, som inte längre spelar i landslaget, fick börja på plan. Han inledde sitt målskytte med en lurig knorr, och därefter nätade han fem gånger till.

Vi hittar ännu ett svenskpar i titelfavoriterna Barça, som inte har förlorat en enda match på långt över ett år. Landslagskanten Hampus Wanne fanns med i startuppställningen och hittade målburen fyra gånger. Jonathan Carlsbogård, försvarsgiganten som nyligen utnämnts till årets spelare inom svensk handboll, spelade främst försvar genom hela matchen och var till stor hjälp när Barça säkrade sin vinst.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget