Så går Sydkorea till val under coronapandemin

Val i Sydkorea. Foto: Lee Jin-wook/TT

Sydkorea är det första landet som går till val under coronapandemin. Processen innebar att både friska och sjuka kunde rösta, och valdeltagandet var det största på 24 år, skriver DN.

Stränga regler fick Sydkorea att nå sitt högsta valdeltagande på 24 år då 66 procent av befolkningen röstade, vilket motsvarar över 34 miljoner medborgare. Såhär gjorde Sydkorea enligt DN för att se till att alla kunde rösta:

1 meters avstånd i kön till valurnorna och alla måste bära ansiktsmask.

Händerna måste tvättas framme vid valbåset med handsprit och plasthandskar delas ut samtidigt som temperaturen tas.

Separat område för röstning sker för de som har temperatur över 37,5 grader

Valbås desinfekteras, dörrhandtag tvättas och fönster hålls öppna.

Alla som är sjuka och sitter i karantän får rösta efter vallokalernas stängning 18.00, och måste vara hemma där de kontaktar hälsokontrollanter innan 19.00.

För att undvika trängsel skriver DN att rekordmånga har valt att förtidsrösta, och att det kan vara en av anledningarna till det höga valdeltagandet. Sydkorea anses ha lyckats i kampen mot spridningen av det nya coronaviruset, där ledstjärnan har varit att testa, isolera och informera.

I valet har fokuset handlat om kampen mot corona och invånarna rapporteras vara nöjda med regeringens hantering av viruset. Enligt valundersökningarna går den sittande presidenten Moon Jae-in i Demokratiska partiet mot en seger.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget