Så firar du studenten coronasäkert

Flakförbudet förlängs till i år och nu är det inte heller tillåtet att fira på båt eller i partybuss.

–Vi tycker att det är kul att vara med klassen. Vad man gör är inte det viktiga, säger Erik Aglert som går sista året på Södra Latins gymnasium.

Det blir inga studentflak i år heller.
Det blir inga studentflak i år heller.

I år är studentfirande på båtar och partybussar förbjudna. De klassas som lokaler och gränsen för hur många som får vara i en hyrd lokal är max åtta personer.

Gränsen beror på pandemilagen. Olika alternativ till flakåkning ökade förra året i samband med att flaken förbjöds. Studenter valde till exempel att hyra en båt istället. Nu stängs dörren för den sortens firande.

Erik Aglert, 18 år, går tredje året på Södra Latin.

–Vi kommer hålla till i en park istället för flak och sådant. Vi har sagt att vi ska låtsas att det är ett flak, säger han.

För Erik har fokuset inte varit på själva studenten utan på att ta vara på sista tiden med klassen. Han förklarar att förbud mot flak nog kom som en chock förra året men att han var beredd. För Eriks klass är det viktigaste att umgås, vad de gör spelar inte lika stor roll.

Erik Aglert tycker att sista tiden med klassen är viktigare än hur man firar studenten.
Erik Aglert tycker att sista tiden med klassen är viktigare än hur man firar studenten.

Transportstyrelsen har för andra året i rad beslutat att förbjuda flakåkning i samband med studentfirande. Allt flakåkande är förbjudet fram till 30 juni i år.

Transportstyrelsen kan inte svara på om det kommer vara förbjudet även nästa år. De skriver på sin hemsida att de anpassar sig efter Folkhälsomyndighetens allmänna råd och hur de kan komma att förändras.

Mycket firande går att göra på coronasäkert sätt. Allt från utspring till studentflak och mottagning.

– Jag kommer faktiskt ha en mottagning, mina mor- och farföräldrar kommer vara vaccinerade så de kommer också få komma. Vi kommer hålla till utomhus, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget