Så är livet för studenter i andra länder

Många studenter runtom i världen har tvingats studera på distans. Läget har pratat med två ungdomar utomlands om hur det är att vara student i deras land, mitt uppe i en pandemi.

Att studera hemifrån på distans har blivit vardag för många studenter.
Att studera hemifrån på distans har blivit vardag för många studenter.

Samuel Anthonioz, 20, från Frankrike har under pandemin studerat i staden Lausanne i Schweiz. Det har nu gått åtta månader sedan han började med distansundervisning.

– Vi har lektioner på Zoom. Det funkar tillräckligt bra, men det kan vara svårt att koncentrera sig ibland, säger han.

Skolan han går på har ett system där de varierar lektionerna så att eleverna ska kunna hålla koncentrationen uppe. Det finns alltid tid för frågor och de får mycket hjälp av lärarna.

Samuel Anthonioz, 20, student i Schweiz.
Samuel Anthonioz, 20, student i Schweiz.

Restriktionerna i Schweiz

Enligt EU:s hemsida är det bara möjligt för de som är födda efter 2001 att utöva olika sportaktiviteter både ute- och inomhus i Schweiz.

– Jag önskar att jag hade haft möjligheten att sporta eftersom det är roligt, säger han till Läget och fortsätter:

– Det jag längtar efter när den här pandemin är över är att få komma tillbaka till klassrummet och ha lektion i skolan. Jag saknar att få träffa folk och att kunna resa med mina polare.

Munskydd i klassrummen

I Tyskland har Läget pratat med Martin Fogeman, 21, som förra året åkte från Sverige till Tyskland för att studera. Sedan december har han haft distansundervisning.

”När jag pluggade var det masker som gällde i salarna, men i övrigt var det som vanligt. På distans har jag hört från andra att det är rejält förvirrat då det inte kommer några långsiktiga besked”, skriver han till Läget.

Martin Fogeman, 21, student i Tyskland.
Martin Fogeman, 21, student i Tyskland.

Träffas i mindre grupper

För tillfället står det på EU:s hemsida att det är upp till varje delstat i Tyskland att bestämma maxantalet som får träffas vid en sammankomst. Martin Fogeman skriver att de flesta ungdomar i Tyskland undviker fester. Men i princip alla, inklusive han själv, umgås fortfarande regelbundet men i mindre grupper.

”Så fort allt blir som vanligt ska jag åka tillbaka till Sverige eftersom jag inte varit hemma på snart 8 månader”, skriver han.

Webbfråga Har du också distansskola i din klass?

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget