Så agerar Tennissverige efter Wimbledons beslut

Wimbledonmästerskapen beslutade i förra veckan att inte välkomna ryska och belarusiska spelare till årets upplaga av turneringen. Reaktionen lät inte vänta på sig från ATP-touren och nu kommenterar Stockholm Open och Svenska Tennisförbundet beslutet.

Daniil Medvedev under Wimbledon 2021
Daniil Medvedev under Wimbledon 2021

Ryska och belarusiska tennisspelare är inte välkomna till Wimbledon i sommar. Det var den tjugonde april som Organisationen All England Tennis Club, arrangören av Wimbledon, gick ut med med ett pressmeddelande där man framhöll att det skulle vara oacceptabelt om den ryska regimen vann några fördelar genom att ryska eller belarusiska spelare fick delta. Ett beslut som bland annat påverkar herrarnas världstvåa Daniil Medvedev från Ryssland.

ATP som arrangerar över sextio tennisturneringar under året och som Wimbledon delar ut rankingpoäng till var tidiga med att rikta skarp kritik. I ett uttalande sa de att de ”anser att dagens ensidiga beslut av Wimbledon att utesluta ryska och belarusiska spelare från årets upplaga är orättvist och att det riskerar att skapa ett skadligt prejudikat för sporten”.

Jamie Perry, VD Stockholm Open
Jamie Perry, VD Stockholm Open

En annan ATP-turnering är Stockholm Open som äger rum i höst. Läget har pratat med Jamie Perry som är VD för turneringen och frågat hur de kommer agera.

Kommer ni följa Wimbledon och förbjuda ryska spelare från att delta i 2022 års upplaga av Stockholm Open?

– Vi är en del av ATP-touren och följer deras riktlinjer. Vi och Touren följer utvecklingen men som det ser ut nu så får ryska spelare delta.

Varför kan Wimbledon välja att förbjuda ryska spelare?

– Wimbledon och de övriga grand slam-turneringarna är fristående från ATP och WTA och kan därför fatta det här beslutet.

Svenska Tennisförbundet kommenterar

Åsa Hedin, styrelseordförande Svenska Tennisförbundet
Åsa Hedin, styrelseordförande Svenska Tennisförbundet

Redan den första mars gick Svenska Tennisförbundet tillsammans med de andra nordiska länderna ut med ett pressmeddelande där man bland annat ville se en uteslutning av ryska och belarusiska spelare i internationella tävlingar utanför Ryssland och Belarus. När Läget pratar med Åsa Hedin, ordförande i Svenska Tennisförbundets styrelse berättar hon att de fortfarande står kvar vid det beslut som skickades ut första mars.

– Ja det står vi kvar vid.

Wimbledon gick ut med att de utesluter ryska och belarusiska spelare. Vad är er reaktion på det?

– Det är starkt ställningstagande som Wimbledon gör. Som jag förstår det berör det sjutton spelare som inte får delta. Jag tycker det är tragiskt att det drabbar enskilda personer men man måste på något sätt försöka nå fram till den ryska regimen.

Stockholm Open tillhör ju ATP-touren och kan därmed inte förbjuda ryska och belarusiska spelare. Hur ser ni på det?

– Det stämmer. Det är ATP som driver den frågan. Vi från förbundets sida kan bara försöka påverka.

Kan Stockholm Open agera annorlunda?

– Jag har svårt att tro det men det får Stockholm Open svara på.

Svenska Tennisförbundet arbetar mycket med tennis för barn och ungdomar och Åsa Hedin tror att det är viktigt att de unga spelarna ser att förbundet agerar.

– Jag tror det är viktigt för de unga att de känner att vi som förbund markerar och tydligt står för demokrati och mänskliga rättigheter.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget