Ryttarstretching - från ryttarnas perspektiv

Hur kommer det sig att så många ryttare väljer att inte stretcha efter ridning? Läget utreder frågan och söker alternativa lösningar.

Webbfråga Stretchar du efter ridpass?

Visa resultat
Therese Skanz Westlund, 19, med familjens häst Benzo, en 8-årig valack.
Therese Skanz Westlund, 19, med familjens häst Benzo, en 8-årig valack.

Enligt ryttarna själva - "det bortprioriteras"

Therese Skanz Wiklund är 19 år och har ridit i nio års tid. Nu äger hon valacken Benoni (Benzo) tillsammans med sin familj.

- Att jag stretchar, det händer nästan aldrig. Det har väl blivit av en gång på nio år kanske, säger Therese.

- Jag har hört att det ska vara bra, att det tänjer ut musklerna och transporterar bort restprodukter som bildas vid ansträngning, men jag har liksom inte tid att stretcha.

Matilda Åberg är 20 år och har också egen häst, stoet Klarissa. Inte heller hon stretchar särskilt ofta.

- Det har nog aldrig hänt. Dock kanske jag borde, jag är orimligt stel för att bara vara 20 år. Men jag vet inte om det skulle få mig att rida bättre?

"Kanske om vi stretchade tillsammans"

Kunskap, gemenskap och tvång. Det är vad som skulle krävas för att få Therese och Matilda att stretcha oftare, enligt dem själva. För trots att ingen av dem stretchar i nuläget är det något de båda skulle vilja göra.

För Matilda skulle även trygghet i att veta hur man bäst stretchar vara ett steg på vägen.

- Om jag visste att jag gjorde rätt så skulle det vara enklare att genomföra, och om vi i stallet stretchade tillsammans. Då skulle jag vara mer motiverad, säger hon.

Therese däremot är inne på ett annat spår, nämligen tvång.

- Om jag var tvungen att stretcha, typ på grund av att jag skadade mig eller så, då hade jag nog fått det gjort. Nu glöms stretching bort av bara farten.

Hon är även skeptisk till att stretcha tillsammans i stallet.

- Det vore säkert kul, men svårt att ordna för oftast är alla här och rider vid olika tider.

Matilda Åberg, 20, med egna hästen Klarissa, ett 8-årigt sto.
Matilda Åberg, 20, med egna hästen Klarissa, ett 8-årigt sto.
Yogainstruktören Eva Aspegårdh föreslår dynamisk stretching likt hon visar på bilden. Det, och yinyoga på hemmaplan.
Yogainstruktören Eva Aspegårdh föreslår dynamisk stretching likt hon visar på bilden. Det, och yinyoga på hemmaplan.

Att tona in och tona ut

Eva Aspegårdh är inte ryttare själv, men hon är yogainstruktör och håller av och till i så kallad "ryttaryoga", vilket innehåller mycket stretching. Enligt henne finns det lösningar på ryttarnas problem kring att hinna och orka stretcha i stallet: exempelvis genom yinyoga.

Vänta tills du kommer hem

Åk hem, duscha och ta tag i stretchingen då istället. Det är Eva Aspengårdhs bästa tips för framgångsrik ryttarstretching.

- Lägg lite tid på dig själv och känn efter vad just din kropp behöver, vilka delar som behöver tänjas ut och hur mycket. Lyssna på kroppens motstånd och pressa dig inte för hårt. Stanna i motståndet en längre stund, gärna ett par minuter.

Är det ens viktigt att stretcha?

- Ja, absolut. Stretching är viktigt i syfte att balansera kroppen så att de muskler som ofta används inte blir kortare och kortare, då det på lång sikt kan det leda till både stelhet och smärta. Som ryttare kan det ju dessutom vara svårt att vara mjuk och följsam mot sin häst, om man själv har mycket spänningar i kroppen.

Så hur ska vi göra nu då?

- Om du hinner och vill, gör ett par dynamiska stretchövningar direkt i stallet och se det som nedvarvning. Sen släpper du stretchingen tills du kommit hem och i lugn och ro kan känna efter vad din kropp behöver, förslagsvis genom yoga.

LYCKA TILL!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget