Ryssland: Mordförsök på Putin

Ryssland hävdar att Ukraina utförde en drönarattack mot Putin under natten mot onsdag.

President Vladmir Putin
President Vladmir Putin

Ryssland hävdar att Ukraina försökte utföra en drönarattack mot makthögkvarteret Kreml i Moskva under natten till onsdag. Enligt ryska uppgifter ska de två ukrainska drönarna ha skjutis ner.

Ryska medier hävdar att de rörde sig om ett mordförsök på president Vladmir Putin, skriver nyhetsbyrån AFP. I ett uttalande kallar Kreml det för ”en planerad terrorattack och mordförsök på presidenten av den Ryska federationen”. Enligt utalandet ska resterna av drönarna ha fallit inne i Kreml utan att någon ha blivit skadad.

Enligt Moskvas borgmästare har flygning av drönare förbjudits över huvudstaden sen incidenten. Om man ska flyga med drönare måste man nu ha ett särskilt tillstånd från ”statliga myndigheter”. På sociala meder cirkulerar det videor som sägs visa rök över Kreml i natt.

Ukraina nekar

Ukraina har nekat anklagelserna om den påstådda drönarattacken och säger att de inte har något med det hela att göra. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommenterade anklagelserna under presskonferensen i Helsingfors.

– Vi attackerade inte Putin. Vi lämnar det (att straffa Putin) till tribunalen, säger han och syftar på den framtida möjliga internationella tribunalen för krigsbrott Ryssland kan stå för på grund av kriget i Ukraina.

Varken uppgifterna från Ryssland eller Ukraina har bekräftats av oberoende part.

Segerparaden kommer att genomföras

Den parad som planeras för segerdagen den 9 maj kommer att genomföras trots uppgifterna om attacken, meddelar Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt statliga ryska medier. Segerdagen firar Sovjets seger över Natzityskland 1945 och brukar firas med  militärparader över landet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget