Ryssar tillåts delta på taekwondo-VM

Det Internationella Taekwondoförbundet tillåter nu ryska och belarusiska spelare att delta i internationella tävlingar igen. Under VM i Azerbajdzjan kommer de ryska atleterna att vara välkomna.

– Beslutet är fruktansvärt, säger Sammi Kaidi, ordförande i Svenska Taekwondoförbundet till Läget.

Ryssland är en stark Taekwondo-nation. På bilden syns Vladislav Larin som i senaste sommar-OS vann guld i herrarnas +80 kg.
Ryssland är en stark Taekwondo-nation. På bilden syns Vladislav Larin som i senaste sommar-OS vann guld i herrarnas +80 kg.

Tidigare har bordtennisen och fäktningen fattat samma beslut. Nu följer taekwondon efter. I ett pressmeddelande kommunicerade det Internationella Taekwondoförbundet under förmiddagen att de tillåter ryska utövare att tävla internationellt.

Svenska förbundet kritiskt

Det Svenska Taekwondoförbundets ordförande, Sammi Kaidi är förvånad och besviken över beslutet.

– Detta går helt emot den hållning som det Internationella förbundet haft tidigare, säger Kaidi.

Det Internationella Taekwondoförbundet markerade för drygt ett år sedan mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Bland annat fråntogs den taekwondo-engagerade ryska presidenten Vladimir Putin sitt svarta bälte som han blev tilldelad 2013.

Sammi Kaidi vill inte spekulera kring huruvida det nya beslutet kommit efter påtryckningar från Putin själv. Kaidi är dock tydlig med att fördöma beslutet och riktar även kritik mot IOC, den internationella olympiska kommittén.

– De har valt att lägga över ansvaret på de enskilda förbunden istället för att själva ta beslut gällande hållningen till ryska atleter, säger Kaidi.

Bojkott avgörs av SOK

Tidigare har Ukraina hotat med att bojkotta sommar-OS i Paris 2024 om ryssar och belarusier tillåts delta. Taekwondo är en av 32 sporter på det olympiska programmet. Någon svensk bojkott av taekwondo-VM på grund av det nya beslutet är ännu inte aktuellt enligt Kaidi.

– Vi följer de riktlinjer som den svenska olympiska kommittén fastställer, säger Sammi Kaidi.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget